Az autógyártásból is kivenné a részét a Xiaomi

Korábban már számtalan alkalommal bebizonyította a Xiaomi, hogy életünk minden területén szeretnének megjelenni a hozzájuk kapcsolódó termékekkel. A gyártó ennek fényében mutatott már be korábban elektromos borotvát, e-könyv olvasót, hűtőszekrény, de még háziállatoknak szánt automata itatóberendezést is. Úgy tűnik azonban, hogy a kínai óriás kiszabadulna az okosotthonok bűvköréből, hogy valóban mindenhol és mindenkor a mindennapjaink részévé váljanak.

Xiaomi autógyártás

Mi sem bizonyítja ezt jobban más, mint az a hír, miszerint autógyártásba kezdett a Xiaomi. Mindez egyelőre még nem teljesen hivatalos, mindössze kínai értesülések kürtölték világgá a dolgot, ugyanakkor minden jel arra utal, hogy a mobilgyártó határozott lépéseket tett az autóipar felé, így nem kizárt, hogy hamarosan bemutatkozhat az első Xiaomi autó, ami alighanem az elektromos szegmensben szeretne hódítani.

Egyelőre több a kérdés, mint a válasz

Jelenleg kifejezetten sok a kérdés még a kínaiak tervei kapcsán. Ami teljesen biztos, hogy határozott lépéseket tettek az autópipar irányába, azonban ezek a tervek egyelőre inkább csak stratégiai megfontoltságúak. Önmagában a Xiaomi ugyanis nyilvánvalóan nem lenne képes arra, hogy az alapoktól kezdve elkészítsen és legyártson egy komplett autót, a tömeggyártás kérdése pedig további aggályokat vetne fel.

Partnerekre tehát biztosan szükségük lenne hozzá, azonban egyelőre senki sem vállalta magára nyíltan a feladatot. Ázsiai értesülések szerint ugyanakkor a projekt mögé nem kisebb személy állt a Xiaomitól, mint Lei Jun alapító és vezérigazgató, aki korábban már kétszer is találkozott, illetve tárgyalt Elon Muskkal. Ha esetleg nem tudnánk, emberünk a SpaceX mellett a Tesla elektromos autókkal vált ismertté. Hogy a kettő között van-e bármiféle összefüggés, azt jelenleg nem tudni, de egyre biztosabbnak tűnik.

Talán csak részegységekért lenne felelős a Xiaomi

Mivel hivatalos részletek és konkrétumok nem hangzottak el, ezért a témával kapcsolatban felmerült az is, hogy a Xiaomi esetleg nem komplett járművekhez adná a nevét, hanem már bejáratott gyártóknak segítene bizonyos részegységek elkészítésében. Példának okáért az sem kizárt, hogy valamiféle fedélzeti rendszert fejlesztenének, hiszen a szoftveres megoldásokban igencsak erős a vállalat, egy MIUI-felülettel ellátott vezérlőszisztéma pedig nagy népszerűségnek örvendene.

Természetesen ennek jelenleg ugyanannyi az esélye, mint a komplett Xiaomi elektromos autók gyártásának, amire alighanem óriási lenne a kereslet. Pláne annak fényében, ha a gyártó ragaszkodna a kiváló ár-érték arányú megoldásokhoz, hiszen az elektromos autók ellen nem lenne kifogása a társadalomnak, ha megfizethető árkategóriát képviselnének a hagyományos típusokhoz viszonyítva. Talán a Xiaomi lehet majd az első, akiknek sikerül ezt az úgynevezett szakadékot áthidalniuk és megfelelő alternatívát nyújtaniuk a piacon? Erre most még nehéz lenne válaszolni, de a jelek szerint biztosan kiveszik majd a részüket az autóiparból, a nagy kérdés csupán az, hogy miként!

Legújabb blogcikkek