Xiaomi telefonunk csak kikapcsolt állapotban tölt? Lássuk a lehetséges megoldásokat!

Okostelefonjaink gyakran hajlamosak igencsak meglepő hibajelenségeket produkálni, különösen olyan esetekben, amikor töltésről van szó, hiszen egy rendkívül összetett folyamatról beszélünk, mely igazán soktényezős egyenlet.

Xiaomi USB csere

Ennek megfelelően gyakran Xiaomi okostelefonok esetében is tapasztalható olyan probléma, hogy a kérdéses készülék egyáltalán nem akar feltölteni vagy csak egy bizonyos állapotban, így példának okáért akkor, ha kikapcsoltuk.

Nagyon sokan ilyenkor arra gyanakodnak, hogy a készülék esetén Xiaomi akkumulátor cserére van szükség, holott a háttérben megannyi más egyéb probléma is felmerülhet. Ezeket a lehetséges okokat és megoldásaikat vettük sorra az alábbiakban.

Mindig kezdjük egy újraindítással

Amennyiben töltésproblémákat tapasztalunk, az esetek döntő többségében az egyik legfontosabb teendőnk a telefon újraindítása, hiszen valamennyi töltéshiba hátterében nem hardveres, mint inkább szoftveres probléma áll.

Az operációs rendszer a működés közben ugyanis produkálhat olyan állapotokat, melyek vagy a memória alapos kitakarításával, vagy egy teljes újraindítással orvosolhatók csak, hiszen ilyenkor a készülék tiszta lappal indul, ami sok esetben a töltésre is hatást gyakorol.

Kapcsoljunk ki minden felesleges funkciót

Amikor egy Xiaomi telefon csak kikapcsolt állapotban hajlandó tölteni, akkor a háttérben az esetek jelentős többségében egyszerű szoftveres túlterhelés áll, azaz olyan sok folyamat és applikáció fut a készüléken, hogy a töltési folyamat tulajdonképpen letiltásra kerül.

A sok program és funkció ugyanis előfordul, hogy rengeteg energiát fogyaszt, aminek köszönhetően az eszköz eleve melegedni kezd, és miután a töltés során a készülék még tovább melegszik, ezért biztonsági okokból az áramfelvétel nem kerül engedélyezésre.

Ha tehát a telefon csak kikapcsolt állapotban akar tölteni, akkor minden felesleges és nagy energiaigényű funkciót, valamint programot érdemes deaktiválni, különös tekintettel a GPS-re, a mobiljátékokra, a közösségi oldalak applikációira, egyszóval gyakorlatilag minden erőforrást igénylő dologra.

A legjobb, ha a töltés során a telefonon semmi sem fut, és egyáltalán nem is használjuk a folyamat során, mert a túl sok energiafelvétel akadályozhatja, letilthatja az energiafelvételt, ami kikapcsolt állapotban nyilvánvalóan nem jelent problémát.

Töltésproblémák esetén mindig ellenőrizzük az energiaáramlás útját

Amennyiben telefonunk kapcsán töltésproblémák jelentkeznek, saját anyagi és testi biztonságunk érdekében is rendkívül fontos, hogy ellenőrizzük a készülék energiaáramlásának útját, vagyis szemügyre vegyük a töltőfej, a töltőkábel és a töltőcsatlakozó állapotát.

Előfordulhat ugyanis, hogy a háttérben csak a töltőkábel sérülése, szakadása vagy megtörése áll. Bár ez a jelenség valamennyi esetben töltésképtelenséget idéz elő, így a készülék kikapcsolt állapotban sem töltődik, de azért érdemes ellenőrizni és kipróbálni egy másik vezetékkel.

Ezen felül a töltőfej is okozhat galibát. Ha ez a kiegészítő károsodott vagy valamilyen szennyeződés érte, akkor előfordulhat, hogy a kábelek nem tudnak megfelelően csatlakozni, vagy egyszerűen a fizikai sérülés okoz akadályt az energiaáramlásban.

A legtöbb problémát azonban általában a töltőcsatlakozó okozza, melynek sérülése és koszolódása egyaránt sok esetben képes akadályozni az energiafelvételt.

Amennyiben külső akadály lépett fel, ezáltal látható mennyiségű kosz és szennyeződés rakódott le benne, akkor megpróbálhatjuk annak kitisztítását – például sűrített levegővel, de semmiképpen sem valamiféle fém alkatrésszel, mert könnyedén jelentős kárt tehetünk az aljzatban.

Ha nem látunk lerakódásokat, az USB csatlakozó attól még károsodhatott, csak éppen belsőleges sérülésekből állhatnak a háttérben. Ilyenkor gyakran magának a töltőcsatlakozónak a cseréje jelenthet megoldást, ami Xiaomi okostelefonok esetében a Xiaomi Szerviznél valamennyi modell kapcsán garanciával kérhető.

Legújabb blogcikkek