Xiaomi okostelefonom nem ébreszt, mi lehet a baj?

Bár az Android operációs rendszer, valamint a folyamatosan frissülő MIUI kezelőfelület miatt a Xiaomi okostelefonok kiváló szoftveres alapokra épülnek, azonban felhasználói beállítások és egyebek függvényében előfordulhatnak olyan hibajelenségek, melyek gyakran okozhatnak kellemetlenségeket, holott megoldásuk néhány egyszerű beállítás csupán. Az alábbiakban azt a hibajelenséget vesszük sorra, hogy mi a teendő akkor, ha készülékünk nem ébreszt minket. 

Xiaomi okostelefonom nem ébreszt, mi lehet a baj?

Ügyeljünk a pontos beállításra!

Az ébresztés elmaradása sok esetben csak egyszerű beállítási hiányosság, ami azt jelenti, hogy rosszul választottuk ki az időpontot. Hiába szeretnénk tehát mi másnap reggel 7 órakor felkelni, ha nem arra a napra kalibráltuk a szoftvert, hiszen a Xiaomi ébresztő applikációjában is megadható, hogy mely napokon szeretnénk 7 órakor kelni, és ha a kiválasztott időpont nem volt a listán, akkor értelemszerűen az applikáció sem kelt minket. Nagyon ügyeljünk arra is, hogy külön van választva a hétköznap és a hétvége, így az időpontokat – legyen az előre kalibrált vagy éppen akkor megadott – mindig ehhez igazítsuk. Ha ébresztést állítunk be, mindig kiírja a telefon, hogy hány óra múlva csörög majd. Ezt mindig várjuk meg, hiszen amennyiben itt helyes időt ír ki a készülék, akkor a megadott időpontban működnie kell. Teszteljük le még egy elalvás előtti időpontban, és nem lehet baj!

A némítás is okozhat kellemetlenséget!

Az ébresztő applikációnak ugyanúgy külön hangerő-beállítása van a Xiaomi okostelefonjain, mint minden más hangeffektusnak. Könnyedén előfordulhat, hogy a készüléket olyan üzemmódban használjuk, amikor az ébresztő is el van csendesítve. Éjszakára sokan teszik például néma- vagy repülő üzemmódba a telefonjukat, ami teljesen érthető, csakhogy ilyenkor ellenőrizni kell az ébresztés hangerőbeállításait. Előfordulhat ugyanis, hogy ezeknél a módoknál ez teljesen le van némítva, így a készülék a beállított időpontban legfeljebb fényhatással jelzi, hogy fel kellene kelni. A hangbeállításoknál minden üzemmódban külön kalibrálhatjuk és ellenőrizhetjük, hogy mekkora legyen az ébresztés hangerője.

Egy újraindítást mindig próbáljunk ki!

Sokan elfelejtik, hogy az okostelefonok szoftveresen ugyanolyan összetett rendszerek, mint a számítógépek, tehát nem arra vannak kalibrálva, hogy évekig fussanak újraindítás és tisztítás nélkül. Szoftveresen márpedig komoly összeakadásokat tapasztalhatunk a készülékkel abban az esetben, ha hónapokig használjuk kikapcsolás nélkül, így ha mindig gyors és friss eszközt akarunk a kezünkben tartani, akkor hetente legalább egyszer indítsuk újra. Nem kizárt, hogy az ébresztési problémát már ez az apróság is végérvényesen megoldja!

Régebbi telefonoknál menedzseljük az applikációt és frissítsünk!

Az újabb Xiaomi modelleknél már nincs szükség erre, de ha 2-3 éves vagy régebbi készülék van a birtokunkban, akkor az ébresztőóra hibája esetén előfordulhat olyan probléma, hogy a telefon alvó állapotban nem frissít bizonyos applikációkat, így például az ébresztőt sem. A régi készülékeken a Beállításokban kell hozzányúlni az applikációk akkumulátorkihasználásához, vagy engedélyezni a készüléknek (az energiakímélő lehetőségekben találjuk), hogy az ébresztő még akkor is kapjon erőforrást, ha a telefont elaltattuk és kikapcsoltuk, így nem fordulhat elő olyan probléma, hogy a készülék ne jelezzen a kért időpontban. Érdemes mindig frissen tartani az Androidot és a MIUI kezelőfelületet, hiszen a legújabb verziókban ilyen hibajelenségekkel már biztosan nem találkozhatunk!

Megosztás itt: facebook
Facebook Megosztás