Xiaomi hangszóró tisztítás? Íme néhány működő megoldás!

Valamennyi Xiaomi okostelefon – és más gyártó terméke is – úgy van kialakítva, hogy a hangszórók nyílása, illetve valamennyi csatlakozó komoly gondot okoz a por és a különféle szennyeződések tekintetében.

Xiaomi hangszóró tisztítás? Íme néhány működő megoldás!

Az olyan apró rések, mint a töltőcsatlakozó, a 3,5 mm-es jack aljzat vagy az imént említett hangszóró csak úgy vonzza magához a koszt, a port és az egyéb szennyeződéseket, ami kellemetlen eltömődésekhez és egyéb problémákhoz vezethet.

Vegyük példának a hangszórót. Amennyiben annak aprócska réseibe szennyeződés kerül, akkor az negatívan befolyásolja a hangminőséget, a legkülönfélébb hanghibákat generálhatja, egyszóval szükség van egy tisztításra, de sokan nem tudják, hogy miként álljanak neki ennek a folyamatnak.

Az alábbiakban többek között ehhez nyújtunk segítséget!

Milyen tünetei vannak, ha eltömődött vagy elromlott egy Xiaomi telefon hangszórója?

Noha az esetek többségében a hangszóró eltömődése egy látható elváltozás, a résekben tehát észrevehető a felhalmozódott kosz és por, azonban előfordulhat, hogy olyan mélyen található az eltömődés, hogy az csak telefonáláskor, videók lejátszásakor, zenehallgatáskor vagy éppen mobiljáték során okoz hallható tüneteket.

Ha a készülék sztereó hangszóróval lett ellátva, akkor jellemző, hogy az addigi kellemes térhangzás hirtelen monóhatásúvá válik, de egyhangszórós kivitelezésű modelleknél is tapasztalhatók ilyenkor kisebb-nagyobb hanghibák.

Példának okáért ide sorolható a csökkenő hangerő, a recsegés, az erőteljes visszhang, de extrém esetben akár teljes süketség is tartozhat a hangszóró eltömődéséhez, bár utóbbi egy egészen ritka állapot, mindemellett pedig a legtöbbször mechanikai sérülés is társul hozzá.

Mivel tisztítható a Xiaomi telefonok hangszórója?

Mielőtt rátérnénk a lehetőségekre, fontos kiemelni, hogy bizonyos eszközök és módszerek mindenképpen kerülendők a hangszóró tisztításakor, így például az éles fémtárgyak használata soha nem szerencsés, mint ahogyan a nedves vagy vizes módszerek sem.

Sőt, házilagos körülmények között a készülék szétszerelése is veszélyes művelet lehet, hiszen ez manapság a hátlap vagy a kijelző eltávolításával jár együtt, ami utána speciális ragasztást, illetve eljárást igényel az összerakáskor.

Hangszóró tisztítás sűrített levegővel

Az egyik legáltalánosabb megoldás a hangszóró tisztítása kapcsán a sűrített levegő alkalmazása. Sajnos nem mindig jó döntés, mert valamikor a légáramlat csak még mélyebbre tolja a hangszóróban a koszt és a port, de a légfúvás megfelelő irányzásával a probléma megoldható lehet.

A művelethez ideális egy kompresszor – ha van otthon –, de elérhető  ma már minden számítástechnikai boltban vagy a világhálón speciális sűrített levegős spray, ami szintén alkalmas lehet erre a feladatra.

Hangszóró tisztítás fogkefével

Amennyiben van otthon extra lágy sörtéjű, teljesen száraz fogkefénk, az szintén ideális lehet arra, hogy a hangszóró nyílásaiból eltávolíthassuk a lerakódásokat. Különösen laza por és kosz esetén lehet hatékony, gyakran azonban ez sem a leghatásosabb módszer.

Hangszóró tisztítás ragasztószalaggal

Válasszunk akár maszkoló-, akár ragasztószalagot, a hangszóró tisztítás sokszor meglepően hatékony lehet vele. A technika nyitja, hogy a ragasztószalagból apró tekercseket készítünk úgy, hogy a ragasztós fele legyen kívülről.

Ezeket a tekercseket helyezzük el óvatosan a hangszóró nyílásaiba, és a ragasztós felület képes lesz apránként kiszedegetni a lerakódott koszt, illetve port.

Hangszóró tisztítás alkalmazással

A mechanikus megoldások mellett érdemes lehet segítségül hívni egy Xiaomi telefon hangszórójának tisztításakor a modern technikát is, hiszen ma már vannak olyan applikációk, melyek kifejezetten ezt a célt szolgálják.

Az ilyen szoftverek magas frekvenciájú hangokat képesek generálni a hangszóróknál, ami olyan rezgéssel jár, hogy a lerakódások fellazulnak és kilökődnek a helyükről. Gyakran kifejezetten hatékony megoldás – különösen egyszerű por vagy zsebpiszok esetén.

Hangszóró tisztítás szervizben

Amennyiben egyik módszer sem sikerül, esetleg megtisztítottuk, de továbbra is hanghibákat generál a telefonunk, akkor alighanem nagyobb probléma áll a háttérben. Ilyenkor bízzuk inkább a Xiaomi Szervizre a megoldást, ahol a legtöbb modell esetén a hangszóró cseréje sem jelent gondot.

Legújabb blogcikkek