Végre Magyarországon is elérhető a Xiaomi Pay szolgáltatás

Ismét óriási előrelépést tett a Xiaomi azzal kapcsolatban, hogy egy igazi ökoszisztémaként tekinthessünk a gyártó nevére, illetve az általa képviselt brandre, hiszen egy olyan szolgáltatást sikerült elindítaniuk már Magyarországon is, amiről sok nagy gyártó csak álmodik.

Xiaomi Pay

Ez nem más, mint a Xiaomi Pay, ami gyakorlatilag a Google Pay, az Apple Pay és az egyéb hasonló érintésmentes banki fizetési alternatívák sajátmárkás megoldása lett, ami egyelőre ugyan még nagyon gyerekcipőben jár, de a kínai óriás folyamatosan gondoskodik majd a fejlesztésekről és a kapcsolódó bővítésekről.

Elsőként csak a K&H Bank ügyfeleinek érhető el a Xiaomi Pay

Ennek köszönhetően az április 5-én elindult szolgáltatás egyelőre még csak a K&H Bank ügyfeleinek érhető el, de később újabb magyar bankok csatlakoznak majd a Xiaomi Pay támogatói közé, így a nagy áttörést leginkább az OTP bevonása jelenthetné a későbbiekben.

A szolgáltatás még csak egyfajta tesztüzemben van, amit jól mutat, hogy a K&H ügyfelek közül is kizárólag azok érhetik el és használhatják a Xiaomi Pay-t, akik Mastercard betéti- vagy hitelkártyával rendelkeznek. Ezt a kártyát tudják mostantól digitalizálni és hozzáadni olyan Xiaomi okosórákhoz vagy okoskarkötőkhöz, amelyek rendelkeznek beépített NFC chippel.

Milyen eszközökkel kompatibilis a Xiaomi Pay?

Ebből kiindulva a támogatott eszközök között a Xiaomi Band 6 NFC-t, a Xiaomi Watch S1-et, valamint a Xiaomi Watch S1 Active okosórákat, illetve aktivitásmérőt találjuk, amelyeket a Mi Fitness és a Zepp Life alkalmazáson keresztül is beállíthatunk Xiaomi Pay alapú fizetésekre Androidon és iOS-en egyaránt.

Hogy mi a helyzet a Xiaomi okostelefonokkal? Egyelőre a bevezetési időszakban a gyártó nem akarta leterhelni a rendszert azzal, hogy telefonokon is elérhetővé teszik a kérdéses banki szolgáltatást, így a mi régiónkban továbbra is a Google Pay-t tudják használni NFC alapú fizetéshez azok, akik Xiaomi, Redmi vagy Poco készülékkel rendelkeznek. A későbbiekben viszont ez alighanem változni fog!

A Curve kártya is jó alternatíva lehet

Miután csak a K&H által kibocsátott Mastercard kártya támogatja a Xiaomi Pay rendszert, ezért rögtön elkezdődött a különféle alternatív lehetőségek felkutatása. Ezek közül jelenleg egy áll a felhasználók rendelkezésére, így ha csak kompatibilis okosóránk vagy okoskarkötőnk van, a Curve kártya használatával még beállíthatjuk az eszközön az NFC alapú fizetést, noha ilyenkor régióváltásra van szükség.

Akármelyik megoldást is választjuk, maga a Xiaomi Pay rendkívül egyszerűen működik. Ha fizetni akarunk a segítségével, nincs más teendőnk, mint balra húzni a kijelzőt, ott megkeresni az elérhető vagy hozzáadott kártyákat. Amennyiben több is van, akkor kiválasztani a megfelelőt, majd rögtön indítható a tranzakció a képernyő alján felbukkanó ikonnal.

Ez a nagyjából két másodpercet felölelő folyamat elegendő ahhoz, hogy az okosórát vagy okoskarkötőt a megfelelő NFC terminálhoz tartva rögtön fizetni tudjunk.

Egyre népszerűbb az okosórás fizetés

A Xiaomi Pay elindulása már nagyon régóta aktuális volt a gyártó kapcsán, hiszen világszinten ott vannak az élmezőnyben, de hazánkban is az öt legnagyobb okosórás gyártó között találhatjuk őket az Apple, a Samsung, a Garmin és a Huawei mellett.

Dacára ráadásul a világjárványnak és a kialakult gazdasági helyzetnek, a jelek szerint továbbra is mindenki okosórát akar, a piac folyamatos növekedésben van, a Xiaomi pedig egyre nagyobb szeletet hasít ki belőle magának, és mivel egyre többen fizetnek az órájukkal, ezért részükről is fontos volt ez a lépés.

A hivatalos adatok szerint emiatt az okosóráról indított érintésmentes fizetési forgalom is növekszik, csak az Apple Pay például februárban 7,4 milliárd forintnak megfelelő forgalmat bonyolított le több mint egymillió tranzakció mellett világszinten, de a Google Pay esetén is 3,8 milliárd forintos forgalmat mértek a szakemberek, közel 650 ezer tranzakcióval a háttérben.

Legújabb blogcikkek