POCOPHONE F2 Pro vs. POCOPHONE F1 összehasonlítás

POCOPHONE F2 Pro vs. POCOPHONE F1

Nemcsak dizájn, de rendszer és teljesítmény terén is komoly különbségek vannak a POCO F1 és az F2 Pro között. A Xiaominak az elmúlt 2 év szinte minden innovációját sikerült beletennie az utódkészülékbe. 

Xiaomi Poco F1 teljesítmény

Ha valaki úgy gondolná, hogy az olcsó Poco F1 nem volt annyira jó, mint más, kortárs csúcsteljesítményű telefonok, nos, téved. A Xiaomi Snapdragon 845 processzorral és 6, illetve egyes modelleknél 8 GB RAM-mal szállította a készüléket, ezzel korának az elérhető legjobb okostelefon-konfigurációi közé emelték azt. Az innovatív folyadékhűtési rendszerrel kiegészítve igen impresszív okostelefonról van szó, legalábbis ami a teljesítményt illeti.

A Poco F1 Android 8.1 Oreo alapú MIUI 9.6.11.0 rendszert futtatott. Aki először vesz kezébe egy Pocophone F1-et, meglehet hogy elcsodálkozik, mivel annak rendszerfelülete egyáltalán nem emlékeztet a megszokott MIUI-ra.

 A Poco F1 két hangszórós sztereó rendszert használ, bár a felső hangszóró inkább a magas és középtartományok prezentációjában jeleskedik, míg az alsó hangszóró felelős a mély hangokért. Ha alaposabban figyelünk, észrevehető a különbség. Megjegyzendő, hogy az alsó hangszórót elhelyezkedése miatt a játék hevében könnyen eltakarhatjuk, ami blokkolja a hangok egy részét, de még így is hallható marad. Összességében nem kell aggódnunk a Poco F1 hangminősége miatt. Ráadásképpen rendelkezésünkre áll a szabvány 3,5 mm-es jack csatlakozó, így továbbra is használhatjuk vele megszokott, kedvenc fülhallgatónkat, bárhol is járunk. A Poco F1 nem rendelkezik speciális DAC chippel, így a hangminőség elsősorban az alkalmazott fül/fejhallgató minőségének függvénye.

Xiaomi Poco F2 Pro teljesítmény

A POCO F2 Pro Snapdragon 865 lapkakészletet kapott. Nagy teljesítményének köszönhetően a manapság piacon levő csúcskategóriás mobiltelefonok túlnyomó többségénél is ezt használják. A gyors kiolvasású és írási sebességű memória, valamint az UFS 3.1-es háttértároló zökkenőmentes működést biztosít.

Amennyiben tartósan nagy teljesítményt akarunk kinyerni egy készülékből, a hőelvezetés nagyon fontos tényező. A POCO F2 Pro 9 db beépített hőszenzort tartalmaz, amelyek különböző területeken képesen érzékelni a pillanatnyi hőmérsékletet, mint pl. az alaplapnál, a CPU-nál, a kameránál, az akkumulátornál, a csatolófelületeknél, és így tovább. A ház belső hőelosztásának megtervezésénél ügyeltek rá, hogy annak kialakítása a hőelvezetést hatékonyan elősegítse.

A POCO F2 támogatja az SA+NSA dual-mode 5G hálózatot, és több 5G sávon képes működni, úgymint: N1, N3, N41, N78, és N79. A készülék ugyanakkor támogatja a Wi-Fi6 technológiát is, amely minden szempontból hatalmas fejlődés a hálózati kommunikáció sebessége és hatékonysága terén.

Ezen kívül a POCO F2-nél megtartották a 3,5-es fejhallgató-csatlakozót, ami a felhasználók további kényelmét szolgálja. A Redmi termékvonal olyan tradicionális funkciói, mint a multifunkciós NFC és az infravörös távirányító, úgyszintén megmaradtak, tehát azokat a POCO F2 Pro-nál is használhatjuk.

A POCO F2 Pro ún. szuperlineáris hangszóró modult kapott (típusjele: 1216), a hangszórók belsejében pedig most először rugalmas kettős membránrendszert alkalmaztak, amely képes javítani az alacsony frekvenciák és a középtartomány reprodukciójában kültéren is, így a POCO F2 Pro hangzása sokkal jobb a lakáson kívül is, ha pl. zenét hallgatunk rajta a szabadban.

POCOPHONE F2 Pro vs. F1: biztonság

A Xiaomi a Poco F1 hátuljára tette az ujjlenyomatolvasót. Az érzékelőt a kamera alá tették, ez igen ésszerű elhelyezés, mivel könnyen megtalálható, kitapogatható. A készülék kioldása ujjunk segítségével tehát gyorsan és könnyen kivitelezhető a gyakorlatban.

Ugyanakkor azok számára, akik nem akarják az ujjlenyomat-szenzort használni, rendelkezésre áll egyéb, nevezetesen arcfelismerő alternatíva is, amelyet a frontoldali infravörös szenzor segítségével nyújt a készülék. A felismerés/feloldás kifejezetten gyors és precíz, még rossz fényviszonyok közt is. Az egyetlen hátulütő, hogy az arcfelismerő funkció bizonyos piacokon nem elérhető a Xioaomi telefonkészülékein (pl. az Egyesült Államokban), de ha másik régiót választunk, akkor gond nélkül használhatjuk.

A POCO F2 Pro kijelző alá épített ultravékony optikai ujjlenyomat-olvasó modult használ, a kor követelményeinek megfelelően. Az ujjlenyomat leolvasásának felülete nem korlátozódik az alsó keretrészre, ami a felismerés használható felületét 10%-kal megnöveli, az előző generációs megoldásokhoz képest, tovább optimalizálva a képernyőn ujjal történő feloldás élményét. Az ún. mikrolencse és mikro-kollimátor használatával a POCO F2-nél az ujjlenyomatfelismerés pontossága nagyban megnőtt, és a feloldás sikerességének aránya jóval magasabb.

POCOPHONE F2 Pro vs. F1: Akkumulátor

A Poco F1 akkumulátorának teljesítményére egy kifejezés illik igazán: „lenyűgöző”. Bár csak 4000 mAh kapacitású akkuról van szó, mégis kellemes meglepetést nyújt üzemidőben. Állandó 4G LTE hálózati- és adatkapcsolattal, erős használattal is kb. 9 órát bír úgy, hogy még marad 20%-nyi töltöttség, ami szinte hihetetlen, és lényegében a legjobb eredmény az okostelefonok mezőnyében. Ráadásul a Poco F1 támogatja a QC 3.0 gyorstöltést, tehát nem kell sokat várnunk, ha lemerítettük. Cserébe viszont sajnos nem támogatja a vezeték nélküli töltőszabványok egyikét sem.

A POCO F2 Pro nagy kapacitású, 4700 mAh-s akkumulátort kapott, amely extrém gyors, 33W-os töltést is támogat. Kb. 63 percet vesz igénybe egy teljes töltési ciklus, ami után bátran használhatjuk egész nap, vagy játszhatunk is vele (mivel ez utóbbi funkcióra van kihegyezve a készülék). 

Xiaomi POCOPHONE F2 Pro: egy sikersztori folytatása

Május 19-én debütált a nagy sikerű POCOPHONE F1 utóda, az F2 Pro (Indiában POCO F2 Pro néven). Milyen változásokat hozott, érdemes-e váltani rá? Alább erre próbálunk választ adni.

POCOPHONE F2 Pro vs. POCOPHONE F1 kép

Megjelenés, kinézet

Az elmúlt két év alapvető változásokat hozott az okostelefonok kinézete terén is, necsak tartalmilag. A POCO F2 Pro megjelenése is tükrözi ezt a POCO F1-hez képest.  

Az első, ami szembetűnő az F1 után, a teljes, notch nélküli kijelző. A POCO F2 Pro imporesszív 6,67 collos Samsung AMOLED kijelzőt kapott, felül 1,97 mm-es, kétoldalt 1,75 mm, és alul is mindössze 3,45 mm-es kerettel, ami így összességében 92,7%-os kijelző/ház arányt eredményez. 

A kijelző minősége általánosságban véve is kiváló, leszámítva, hogy nem támogat 60Hz-nél magasabb frissítési rátát. Ettől eltekintve színek és fényerő szempontjából is -szó szerint- ragyogóan teljesít.

A speciális E3 anyagból készült kijelző ultramagas, 5000000:1 kontrasztarányt tud elérni, maximum 800 Nit, illetve pillanatnyi 1200 Nites csúcsfényességgel. Ezekkel az értékekkel kiváló a láthatósága kültéren, napsütésben is. Ezen felül a kijelző támogatja a HDR 10+ szabványt, és megfelel a DCI-P3-nak is.

Ami a védelmet illeti, az ötödik generációs Gorilla üveg ellenállóbb a használat során, és csökkenti a sérülés lehetőségét még véletlen leesés esetén is.

Kamera

A POCO F2 Pro kamerarendszere is komoly átalakuláson esett át, ami szintén a mobiltelefon-piacon végbemenő változásokat tükrözi.

A POCOPHONE F2 Pro messziről felismerhető a 4 szembetűnő lencsemodulról, és az azokat körülölelő kerek szigetről. A testvérmodell REDMI K30 Pro Zoom verzió 64 megapixeles fő kameraeleme támogatja a giroszkópos EIS elektronikus képstabilizálás mellett az OIS optikai stabilizálást is. Utóbbi készülék 3-szoros optikai, illetve 30-szoros digitális zoommal büszkélkedhet, amely kiváló fotózási élményt nyújt a felhasználónak.

POCOPHONE F2 Pro kamera

A POCO F2 Pro 20 megapixeles frontoldali popup (felugró) kamerát kapott. A popup kamera gyorsan reagál, mindössze 0,58 mp alatt kiemelkedik, illetve visszasüllyed a helyére. Védelemként mágneses és 3D Hall-effekt szenzort is kapott egy rugós mechanizmussal karöltve, amely automatikusan behúzza a frontlencsét az esésből adódó véletlen sérülések következményeinek csökkentésére. Normál körülmények között a POCO F2 Pro frontlencséje 300000 alkalommal ki-és behúzható, tehát nyugodtan használhatjuk a készülék teljes várható élettartama alatt. A frontlencse notifikációs LED-ként is funkcionál, az RGB fényeffektek testreszabhatóak.

A POCOPHONE F2 Pro messziről felismerhető a 4 szembetűnő lencsemodulról, és az azokat körülölelő kerek szigetről. A testvérmodell REDMI K30 Pro Zoom verzió 64 megapixeles fő kameraeleme támogatja a giroszkópos EIS elektronikus képstabilizálás mellett az OIS optikai stabilizálást is. Utóbbi készülék 3-szoros optikai, illetve 30-szoros digitális zoommal büszkélkedhet, amely kiváló fotózási élményt nyújt a felhasználónak.

POCOPHONE F2 Pro vs. POCO F1: a specifikációk összehasonlítása

Méret

163.3x75.4x8.9mm

Tömeg

218g

Kijelző típusa

AMOLED

Kijelzőméret

6,67 coll

Kijelző felbontása

2400x1080

Frissítési ráta 

60Hz

 Kijelzőkontraszt

5000000:1

Kijelző fénysűrűsége

800 nit (HBM mód) / 500 nit (normál)
maximum 1200 nit

Operációs rendszer

Android 10
MIUI11

Chipkészlet

Snapdragon 865
+
X55 baseband

DDR

UFS 3.0 + LPDDR4x
UFS 3.1 + LPDDR5

Memória

8+128/8+256

Hátsó kamera

64MP+13MP+5MP+2MP

Frontkamera

20MP

Videó

8k 24fps/30fps

Hangszóró

szimmetrikus
sztereó hangszórók

Bluetooth

Bluetooth 5.1

NFC

Van

WiFi

WiFi 6

Akkumulátor kapacitás

4700mAh

Töltési teljesítmény

33W villámtöltés

Vezeték nélküli töltés

Nincs

USB

Type-C

3,5 mm jack

Van

Telefon típusa

5G

Ár

500$

Méret

155x75.2x8.8mm

Tömeg

182g

Kijelző típusa

LCD

Kijelzőméret

6,18 coll

Kijelző felbontása

2246 x 1080 FHD+ 403 ppi

Frissítési ráta 

/

 Kijelzőkontraszt

1500:1

Kijelző fénysűrűsége

500 nit

Operációs rendszer

Android 10
MIUI11

Chipkészlet

Snapdragon 845

DDR

LPDDR4X+UFS 2.1

Memória

6+64GB/6+128GB

Hátsó kamera

12MP+12MP

Frontkamera

20MP

Videó

4K 30fps

Hangszóró

sztereó hangszórók

Bluetooth

Bluetooth 5.0

NFC

Nincs

WiFi

WiFi 5

Akkumulátor kapacitás

4000mAh

Töltési teljesítmény

18W Quick Charge 3.0

Vezeték nélküli töltés

Nincs

USB

Type-C

3,5 mm jack

Van

Telefon típusa

4G

Ár

(nyitóár) 370$