Nagyon izgalmas hajlított kijelzőt mutatott be a Xiaomi

Noha manapság már egyáltalán nem jelent újdonságot, ha egy telefongyártó hajlított kijelzős okostelefonokkal jön elő, azonban mindig van hová fejlődni, így most a Xiaomi mutatta meg, hogy ők miként gondolják a jövőben a hajlítható kijelzős megoldásaikat, hiszen legalább egy olyan készülékük formálódik már a háttérben, mely erre az alternatívára épül fel.

Xiaomi hyper quad-cuverd

Mint ismert, a hajlított kijelző eddig jellemzően csak a készülékház hosszanti oldalain jelent meg bizonyos modelleknél, és ott is csak rendkívül keskeny formában, azonban a kínai gyártó most minden határt igyekszik túllépni azzal, hogy vastagabb kijelző-lefolyást kínál, sőt a rövidebb oldalra is kiterjeszti ezt a tulajdonságot.

Egyelőre csak koncepció

Hogy a Xiaomi által bemutatott aktuális kijelző pontosan melyik készülékben kaphat helyet elsőként, az egyelőre nem ismert még, ellenben az biztos, hogy pusztán egy koncepció az egész, de ennek ellenére is nagy esély van arra, hogy a végeredmény eljuthasson a tömegtermelésig, hiszen a gyártóra jellemző, hogy csak akkor mutatja be terveit, amennyiben ezt a kérdéskört tisztázták már.

Xiaomi hyper quad-cuverd

A legtöbb vélemény szerint egyébiránt a minden oldalt megjelenő hajlított kijelző közvetlenül vagy közvetett módon, de a Xiaomi Alphához kapcsolódhat. A név alatt korábban már bemutattak egy a készülékház minden oldalát körbeölelő kijelzővel ellátott okostelefont mely a gyakorlatban nem tűnt túl praktikus megoldásnak, éppen ezért gondoljuk azt, hogy a most még videón is látott készülék az Alpha továbbgondolt, tömeggyártásra alkalmas, a hétköznapokban egyaránt jól használható típusa lehet.

Nem szimplán hajlított, négy oldalon hajlított hiperkijelző

A látottakhoz természetesen már egy konkrét nevet is kitalált a Xiaomi, így a mind a négy oldalon hajlított kijelző hivatalosan a hyper quad-cuverd jelzőt kapta a keresztségben, amit kifejezetten nehéz magyarra fordítani. A legegyszerűbb ezért az lesz, ha egyszerűen csak négy oldalon hajlított hiperkijelzőként emlegetjük – ennél helytállóbb fordítást nehezen lehetne találni rá –, noha ez nyilván nem is a mi feladatunk.

Amit az új technológiáról tudni kell, hogy a kijelző a négy oldalon 88 fokos hajlítást kínál, tehát a sarkok kivételével az összes élre ráfekszik, így fizikai gombok sincsenek rajta, csak az érintőpanelhez kapcsolódó megoldások, amelyek mellett kiemelendő még, hogy a hagyományos csatlakozókat is elhagyhatja a Xiaomi azon a készüléken, mely ezt a kijelzőt először megkaphatja.

iaomi hyper quad-cuverd

Ennek megfelelően nincs hagyományos vezetékes töltés sem, csak vezeték nélküli alternatíva, bár az egyelőre még a távoli jövőnek tekinthető, hogy mindebből mikor lesz kézzel fogható, sorozatgyártott modell. Amit a Xiaomi már elárult, hogy csak ehhez a megoldáshoz közel 50 szabadalmat jelentettek be, a kapcsolódó üveget pedig ultra magas, több mint 800 Celsius fokos hőmérsékleten, kiemelkedő nyomás mellett alkották meg a videón látott formára.

Ha valóban a Xiaomi Alpha egy tömeggyártásra alkalmas típusáról van szó, a megjelenést – vagy a technológiát alkalmazó készülékeket – legkorábban a jövő évre várjuk. A koncepció videót itt tudod megtekinteni: Bemutató videó

Legújabb blogcikkek