Minden, amit tudni kell a Xiaomi vezeték nélküli töltés beállításáról

Az okostelefonok világában a vezeték nélküli töltés túlzás nélkül az egyik legnagyobb innovációnak tekinthető az elmúlt néhány évből. Nem véletlen, hogy minden gyártó egyre nagyobb figyelmet szentel ennek a technológiának.

Minden, amit tudni kell a Xiaomi vezeték nélküli töltés beállításáról

Ebből a sorból a Xiaomi sem szeretne kimaradni, éppen ellenkezőleg, időről-időre piacvezető technológiákkal állnak elő, így megbízhatóságban és hatékonyságban az általuk gyártott vezeték nélküli töltőtechnológiák a legjobbak között említhetők.

Mint minden új technika esetén, úgy természetesen a vezeték nélküli töltés tekintetében is még nagy a bizalmatlanság a felhasználók között. Sokan ragaszkodnak a jól bevált vezetékes megoldásokhoz, mások pedig nem tudják, hogy miként működik a vezeték nélküli áramfelvétel.

Mivel nagyon sok kérdés érkezik hozzánk azzal kapcsolatban, hogy miként zajlik a Xiaomi vezeték nélküli töltés beállítása, egyáltalán miért is jobb ez a technológia, mint a vezetékes társa, ezért úgy döntöttünk, hogy egy átfogó cikkben minden fontos információt és tapasztalatot megosztunk olvasóinkkal.

Miért ragaszkodnak sokan a vezetékes töltéshez?

Kezdjük a legalapvetőbb kérdés megválaszolásával. Mint fentebb is írtuk már, nagyon sokan még mindig menthetetlenül ragaszkodnak a vezetékes töltőtechnológiához, aminek az oka egyrészt a megszokás, másrészt pedig a hatékonyság.

A megszokás teljes egészében emberfüggő, ezért nem érdemes több szót pazarolni rá, hiszen minden embernek megvan a maga ízlése és véleménye, amiből nem enged, másnak pedig egyszerűen kényelmesebb az, ha mindig ott van nála a vezeték, illetve a töltőfej, és gyakorlatilag bárhol tölteni tudja a készülékét.

A hatékonyság azonban már egy sokkal mélyebb utánajárást igénylő kérdéskör. Tudni kell ugyanis, hogy 2023-ban még mindig nem említhető egy szinten a vezetékes és vezeték nélküli töltők hatásfoka, viszont ez a jövőben könnyedén megváltozhat.

Hogy jobban megértsük ezt a kérdéskört, érdemes elővenni néhány konkrét példát!

Ott van például a Xiaomi 13 esete. A 4500 mAh-s akkumulátorral felszerelt csúcsmodell vezetékes töltéssel 67W-os teljesítményre képes, ezzel szemben vezeték nélküli formában már csak 50W-on tölthető. 

Ez percekben kifejezve – a gyári mérések alapján – azt jelenti, hogy míg vezetéken át mindössze 38 perc elegendő ahhoz, hogy a készülék teljesen feltöltődjön, addig vezeték nélküli formában ez már 48 percet vesz igénybe.

Ez egy általánosabb példa, de vannak szélsőségesebb esetek is. A Xiaomi 12 Pro esetében például az 50W-os vezetékmentes töltésre már 120W-os vezetékes változat jut, aminek 19 perc elég ahhoz, hogy 0-ról 100 százalékra feltöltse az akkumulátort.

Amíg a két technológia közti különbség nem egyenlítődik ki, esetleg nem produkál jobb eredményeket a vezeték nélküli megoldás, addig a vásárlók között sem számíthatunk jelentősebb szemléletváltásra.

Xiaomi vezeték nélküli töltés beállítása

Hogy rögtön rátérjünk cikkünk egyik lényeges pontjára, lássuk a Xiaomi vezeték nélküli töltés beállítását, amivel kapcsolatban több jó hírünk is van a felhasználók számára, hiszen tapasztalataink szerint a gyártó egyetlen modelljénél sincs szükség szoftveres beállításokra ehhez.

A telefonok tehát gyárilag úgy vannak kalibrálva, hogy amennyiben vezeték nélküli töltőt érzékelnek, azonnal váltanak, és ilyen módon kezdik el az áramfelvételt. Gyakorlatilag pontosan ugyanúgy zajlik minden, mint amikor a töltőkábelt érzékeli a töltőcsatlakozó, csak itt a készülék hátlapjába szerelt szenzorok dolgoznak. Erről azonban később.

A töltőállvány beállítása

Bár szoftveresen nincs szükség beállításokra, a vezeték nélküli töltőállvány kapcsán azonban elhanyagolhatatlan az, hogy megfelelően össze legyen szerelve. 

Bonyolultsága nem ördögtől való, gyakorlatilag csak arra van szükségünk, hogy a vezeték nélküli töltőállvány megfelelő portjához csatlakoztassuk a vezetékes töltőt, majd azt bedugjuk egy konnektorba.

Ekkor a Xiaomi vezeték nélküli töltői jellemzően felvillannak, majd úgynevezett készenléti üzemmódra váltanak, ami azt jelenti, hogy készen állnak a töltésre.

A töltő helyes használata

Ebben az állapotban nincs más teendőnk, mint vezeték nélküli töltésre alkalmas Xiaomi telefonunkat egyszerűen ráhelyezzük a dokkolóra, méghozzá kijelzővel felfelé.

A legtöbb modellnek a hátlap közepén helyezkedik el a vezeték nélküli töltéshez szükséges tekercs, így az optimális hatás érdekében ajánlott úgy pozícionálni a készüléket, hogy az áram átadását biztosító szenzorok a lehető legpontosabban és legnagyobb felületen érintkezzenek egymással.

Amennyiben mindent jól csináltunk, a telefon kijelzőjén pontosan ugyanúgy megjelenik a töltést jelző animáció, mintha vezetéken keresztül csatlakoztattuk volna az elektromos hálózathoz.

Miért nem tölt a telefon?

Amennyiben a helyesen összeszerelt, alkalmazásra kész dokkoló nem akarja tölteni a készüléket, annak több oka is lehet. 

Az egyik, hogy olyan telefonunk van, ami nem támogatja ezt a technológiát. Bár a Xiaomi kínálatában egyre több típus érhető el vezeték nélküli töltés-támogatással, azonban ez jellemzően még mindig csak a prémium modellek, a zászlóshajók kiváltsága.

Érdemes ellenőrizni továbbá a készülék pozicionálását, illetve arra sem árt odafigyelni, hogy tokban helyeztük-e a töltőre vagy tok nélkül. A túl vastag tokok ugyanis akadályozhatják az energiaátadást.

A Xiaomi vezeték nélküli töltőin jellemzően LED fényjelzések is láthatók. Probléma esetén ezeket szintén érdemes figyelembe venni. Ha minden rendben van, a fény töltés közben folyamatosan világít, de probléma esetén villogást tapasztalhatunk.

Hogy a fény villogása milyen sűrű vagy milyen ütemű, az jellemzően megmutatja, hogy mi a probléma, de a pontos jelentéstartalomhoz ajánlott elolvasni a vezeték nélküli töltőhöz kapott használati utasítást.

Milyen töltőfej kell a vezeték nélküli gyorstöltéshez?

Természetesen az sem mindegy, hogy a Xiaomi vezeték nélküli töltőhöz milyen töltőfejet alkalmazunk. Ez gyakran olyan esetekben szokott gondot jelenteni, amikor valaki olyan készülékhez vásárolja meg a dokkolót, ami nem támogatja ezt a technológiát.

Tudni kell ugyanis, hogy a vezetékmentes töltést támogató Xiaomi modelleket eleve olyan töltőfejjel szerelik, amelyek könnyedén üzemeltetik a dokkolókat is.

A hivatalos ajánlás szerint – illetve a saját tapasztalataink is ezt mutatják – minimum 67W-os töltőfejre van szükség ahhoz, hogy a vezeték nélküli töltő elérje a maximum hatásfokát.

Ennél természetesen lehet jobb is – például egy 120W-os modell –, de amennyiben a dokkoló esetében 50W-os energiaátadásról beszélünk, akkor ennél kisebb töltőfejjel nem tud majd megfelelően működni.

Nyilvánvalóan vannak olyan vezeték nélküli töltők, amelyek ennél kisebb teljesítményűek. Ilyenkor a töltőfej kapcsán is lehet kisebb kategóriában gondolkozni, de mindig ügyeljünk rá, hogy az ajánlott töltőteljesítménynél kisebb fejet soha ne alkalmazzunk.

Hogyan működik a vezeték nélküli töltés technológiája?

A vezeték nélküli töltés technológiája sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Kevesen tudják, de egy közel 200 éves megoldásról beszélünk, amit Nicola Teslának köszönhet a világ, hiszen a legendás feltalálónak sikerült először átültetnie a gyakorlatba Michael Faraday angol fizikus terveit.

A technológia alapja két tekercs, amelyek elektromágneses mezőt képesek generálni a feszültség hatására. Nem nehéz kitalálni, hogy míg az egyik tekercs ilyen esetben a dokkolóban található, addig a másik az okostelefonban helyezkedik el.

A két tekercs elektromágneses mezőjének legalább részlegesen érintkeznie kell ahhoz, hogy azok között az elektromosság hatékonyan közlekedni tudjon. A két tekercs között áram alatt úgynevezett indukált feszültség keletkezik, ami a feszültségkülönbség hatására elektromosságot áramoltat a zárt rendszerben. 

Ez egyfajta indukciós töltőtechnológia, aminek a legfontosabb jellemzője az, hogy nagyon kis hatótávolságban működőképes, ezért van szükség arra, hogy a két tekercs a lehető legközelebb helyezkedjen egymáshoz. Általában 5-6 milliméteren belül érhető el a maximális hatékonyság, az ennél nagyobb különbség már ronthatja a vezeték nélküli töltés eredményét.

Emiatt említettük fentebb, hogy lehetőség szerint ne legyen tokban a telefon ilyenkor, hiszen az a +2-3 milliméter éppen elég nagy akadályt képez a két elektromos mező között ahhoz, hogy a töltés minősége ne legyen kielégítő.

A vezeték nélküli töltőkben jellemzően mágneses rezonanciát is alkalmaznak a gyártók, különösen abban az esetben, ha nem szabvány szerint dolgoznak, hanem azt akarják, hogy csak az általuk gyártott telefonoknál legyen működőképes.

Ilyenkor a töltőben és a telefonban megtalálható tekercs speciális hangolásra kerül annak érdekében, hogy folyamatosan azonos frekvencián tudjanak rezonálni, gyakorlatilag kommunikálni egymással.

Mennyire biztonságos a vezeték nélküli töltés?

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a téma kapcsán mindenképpen szóba kell hoznunk még a biztonság kérdését, hiszen nagyon sokan azért is szkeptikusak a technológiával kapcsolatban, mert úgy vélik, hogy ez nem egy biztonságos megoldás.

Ezt a kérdéskört elsődlegesen onnan kell megközelíteni, hogy a vezeték nélküli töltés a mágneses mezőre épül fel. Aki tanult fizikát, az pontosan tudja, hogy a mágneses mezőt még akkor sem érzékeli az emberi test, ha kimagaslóan erős.

Sajnos azonban az 5G technológia kapcsán annyi tévhit terjedt el az emberek között, hogy az természetesen a vezeték nélküli töltésre is rányomta negatív bélyegét – rögtön hozzátennénk, hogy teljes mértékben ok nélkül.

Tudni kell, hogy a vezeték nélküli töltőkben – így a Xiaomi termékeiben is – olyan elektromágneses hullámok dolgoznak, amelyek ferriteken keresztül áramlanak oda-vissza, tehát nem a levegőben, ezáltal a rendszerből nem tud semmilyen sugárzás vagy egyéb melléktermék kikerülni a légtérbe.

Ha mindez nem lenne elég bizonyíték a technológia biztonságára, akkor itt fontos kiemelni még, hogy a vezetékmentes töltés nagyjából 110-250 KHz-es frekvencián üzemel, ami nagyjából ezreléke például a mikrohullámú sütők által kiadott frekvenciának, így egyáltalán nem nevezhető károsnak az emberi szervezetre, hiszen a mikró is évtizedek óta kötelező kelléke otthonainknak.

Legújabb blogcikkek