Miért fontos a Xiaomi telefonoknál a rendszeres szoftverfrissítés?

A rendszeres szoftverfrissítést a legtöbb telefontulajdonos – márkától függetlenül – negatívumként éli meg, mintha a gyártók csak azért készítenék az ilyen típusú csomagokat, hogy kellemetlenséget okozzanak ezzel.

Miért fontos a Xiaomi telefonoknál a rendszeres szoftverfrissítés?

Nagyon kevesen vannak, akik őszintén örülnek egy frissítésnek, aminek az oka részben az, hogy a legtöbbször valóban rosszkor érkeznek. Nem vagyunk WiFi közelben, merülőben van a telefonunk, egy fontos hívást várunk vagy éppenséggel olyan dolgunk van, amihez szükséges a készülék.

Ha viszont igazán őszinték akarunk lenni, akkor egy okostelefon frissítése soha nem érkezhet megfelelő időpontban, még szerencse, hogy a telepítőcsomag letöltését, valamint a tényleges rendszerfrissítést részben ütemezni tudjuk.

Aktuális cikkünkben egy kicsit most megfordítottuk ezt a kérdést, és megpróbáltuk elmagyarázni, hogy miért is olyan fontos a Xiaomi telefonok esetében a rendszeres szoftverfrissítés, azaz miért tekintsünk ezekre a csomagokra inkább áldásként, mint átokként!

A Xiaomi telefonokon az Android és a MIUI is frissül

Még mielőtt azonban rátérnénk a konkrét előnyökre, illetve a pozitív tulajdonságokra, érdemes pár mondat erejéig leragadni annál, hogy a Xiaomi telefonok esetében alapvetően két dolog frissül rendszeresen, az egyik az Android alaprendszer, a másik pedig az arra ráhúzott MIUI kezelőfelület.

Ez a felállás azoknál a Xiaomi telefonoknál, amelyek nem idősebbek két-három esztendőnél, hiszen ezt követően már nem érkeznek rendszerfrissítések a készülékre, így hiába keresnénk manuálisan, a legtöbbször többnyire már csak az alkalmazásokat tudjuk újabb verzióra módosítani.

A Xiaomi telefonokon az Android és a MIUI is frissül

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába szeretnénk például MIUI 14-et telepíteni egy közkedvelt Xiaomi Redmi 9-re, a kérdéses készülék frissítését leállították a MIUI 13-nál, hiszen Androidból sem kap már újabb változatokat, a 12-es verziószámnál abbamaradtak a javítócsomagok.

Hogy ez mekkora biztonsági kockázatot jelent a felhasználók számára, az nyilván megérne egy külön cikket, hiszen ne felejtsük el, hogy ma már okostelefonunkban benne van az egész életünk, így elengedhetetlenül fontos, hogy mindent megtegyünk a készülék szoftveres biztonságáért.

Csak stabil verziót telepítsünk

Míg az Android alaprendszer esetében nem igazán találkozhatunk félkész frissítésekkel, addig a MIUI kapcsán nagyon sokszor belefuthatunk még csak béta állapotban lévő csomagokba, ami azért komoly probléma, mert könnyedén elronthatjuk vele telefonunkat.

Ez jellemzően akkor fordulhat elő, ha manuálisan keresünk rá frissítésekre, hiszen ilyenkor válogathatunk olyan tesztelőknek szánt verziók közül, amelyek nem kizárt, hogy a mi készülékünkön összeakadnak valamivel és végzetes hibát generálnak.

A legkönnyebben úgy védhetjük ki mindezt, ha kizárólag stabil frissítőcsomagot telepítünk. Azon túl, hogy egy ilyen update jellegét már maga a telefon is jelzi, általában minden olyan frissítés stabilnak tekinthető, amit a készülék maga ajánlj fel számunkra letöltésre.

Nyilván akkor sincs probléma, ha esetleg olyan update került a telefonunkra, ami hibákat generál, a megfelelő beállítások alkalmazásával bármikor vissza lehet állni a korábbi stabil verzióra.

A szoftverfrissítés fontossága

Most, hogy már megismertük a szoftverfrissítés hátterét, vagy mondhatni alapjait, itt az ideje annak, hogy a rendszeres szoftverfrissítés fontosságáról beszéljünk, azaz miért lényeges, hogy az általunk használt készüléken mindig a legújabb rendszerszoftverek fussanak.

Hangsúlyozandó, hogy az alábbiakban az egyes applikációk naprakész jellegét nem vettük figyelembe, hiszen ebben az esetben programonként más és más tulajdonságokat is ki kellett volna emelnünk, így maradtunk az Android és a MIUI frissítéseknél. Lássuk, hogy miért fontos ezen a téren a folyamatos update!

Új funkciók

Az egyik legfontosabb, amiért az emberek szívesen telepítik a frissítéseket Xiaomi telefonjaikra, hogy a fejlesztők rendszeresen újabb funkciókat tesznek elérhetővé ezekkel, így installációjukat követően egy kicsit frissebbnek, újabbnak érezhetjük majd készülékünket.

Új funkció bármi lehet, egy meglévő kiegészítése vagy egy teljesen friss tartalom, azonban nem árt tudni, hogy nagyobb változásokkal általában akkor számolhatunk, amikor például a MIUI a legújabb verzióra módosul.

Ugyanabban a generációban ugyanis jellemzően ritkán jelennek meg olyan drasztikus újítások, amelyek nagyobb változásokat hoznak magukkal, legfeljebb abban az esetben, ha valamit korábban sikerült esetleg elrontani vagy nem úgy sikerült, ahogyan azt a készítők szerették volna.

Az új funkciók és tartalmak révén gyakran találkozhatunk évek óta fejlesztés alatt álló technológiák alkalmazásával, meglévők finomhangolásával, de valamikor a kezelőfelülethez, annak megjelenéséhez nyúlnak hozzá a készítők, egyszóval rengeteg esetben találkozhatunk ilyenkor meglepetésekkel.

Növekvő biztonság

Az új funkciók mellett a Xiaomi telefonok rendszeres szoftverfrissítésére is leginkább azért van szükség, hogy az adott készülék biztonsági szintje megfeleljen az elvárásoknak, ami különösen fontos, hiszen ma már minden adatunkat ott tároljuk a zsebünkben.

Nem is kell elhagynunk a készüléket ahhoz, hogy banki adataink vagy néhány fontos jelszó kiszivárogjon, hiszen a kiberbűnözők a biztonsági réseket kihasználva ugyanolyan könnyedén behatolhatnak a telefonunkra, mint mi magunk.

Nyilván ennek nagyon csekély a valós esélye, sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy vírus vagy valamilyen kártevő okoz gondot a készüléken, azonban a digitális világban így sem lehetünk elég óvatosak, hiszen mind a financiális-, mind a magánéletünk veszélybe kerülhet.

A biztonsági szintet rendszerint az Android saját frissítései növelik, amelyek sokkal gyakoribbak, mint például a MIUI-hoz kapcsolódó update csomagok. Ez nem véletlen, hiszen amíg a telefonhoz érkeznek aktív frissítések, addig a gyártó garantálja a maximális védelmet.

Adatvédelem

Valahol az általános biztonsághoz sorolható, azonban az adatvédelem szerepe annyira jelentős lett az elmúlt években, hogy fontosnak tartottuk elkülönítve is kiemelni, hiszen a rendszeres szoftveres frissítések jellemzően ezen a téren is javítják a készülék védelmét.

Az adatvédelem minden olyan készülék esetében fontos, amely tartalmazhat rólunk vagy az életünkből érzékeny információkat, miközben csatlakoznak a világhálóhoz. Ez a leírás tökéletesen ráhúzható valamennyi okostelefonra.

A rendszeres szoftverfrissítésekkel azonban a fejlesztők képesek garantálni azt, hogy a telefonon futó applikációk mindig megfelelhessenek a legújabb adatvédelmi előírásoknak, így könnyebben elkerülhetők az adathalászathoz kapcsolódó kellemetlenségek.

Itt és most kizárólag a gyári szoftverekről beszélünk, hiszen a folyamatos szoftverfrissítések csak ezeknél biztosítják az adatvédelmet, a külső fejlesztők által készített applikációk esetében mindig a tulajdonos gondoskodik erről, ezért lényeges, hogy telefonunkra kizárólag megbízható helyről töltsünk le programokat.

Jobb teljesítmény

Azon túl, hogy a telefonok szoftverfrissítésétől nagyobb biztonságot és új funkciókat kapunk, fontos tudni róluk, hogy még a teljesítményt is képesek megnövelni. Ez sok esetben nem olyan látványos, mint egy extra opció a kezelőfelületen, de a legtöbbször érzékelhető.

Ennek az oka nem más, minthogy a szoftverfrissítésekkel a fejlesztők jellemzően optimalizálják is a rendszert, így az sokkal nagyobb teljesítményre lesz képes, gyorsabban, kiegyensúlyozottabban fut majd, hovatovább sokkal kevesebb erőforrást használ fel.

Ezzel növelhető például az üzemidő, de érezhetően fürgébbé tehető általa a telefon, hiszen olyan hatást kelt, mintha optimalizáltuk volna a futó folyamatokat. Nyilvánvalóan drasztikus gyorsulást és üzemidő-változást egy többéves készüléktől nem várhatunk a frissítések után sem, de a fiatalabb telefonoknál érezhető lesz a dinamikusabb jelleg.

Ezt leszámítva azonban mégis nagyon fontos, hogy amennyiben elérhető, akkor a régi telefonokat se hagyjuk frissítés nélkül, hiszen ezeken az eszközökön a teljesítmény alapvetően meghatározza az általános felhasználói élményt.

Az élettartamot is növeli

Okostelefon vásárlása előtt érdemes tájékozódni róla, hogy a kiszemelt modellhez hány éven keresztül járnak majd frissítések, hiszen annak ellenére, hogy sokan nem látják, a rendszerszoftverek karbantartásával a készülék élettartama is megnövelhető.

Adja magát a kérdés, hogy miért? Ha logikusan átgondoljuk, akkor rögtön megértjük, de a lényeg röviden, hogy minden egyes rendszerfrissítéssel – legyen az Android vagy MIUI – gyakorlatilag egy vadonatúj telefont veszünk kézbe.

Hiába vannak ugyanis már saját tartalmak az eszközön, a rendszerfájlok részben kicserélődnek vagy felfrissülnek, ezért a nagyobb update csomagok után tulajdonképpen egy teljesen friss szisztéma kerül a kezünkbe.

Általa megszűnnek a túlterheltséget vagy éppen a túl gyakori töltést igénylő problémák, amelyek hosszabb távon csökkenthetik a telefon élettartamát. Ezért nagyon lényeges, hogy telefonunk mindig a legújabb stabil rendszert használja!

Hogyan frissítsük a telefont?

Maga a szoftverfrissítés jellemzően egy egyszerű feladat, amivel kapcsolatban egy szempontot kell figyelembe venni ahhoz, hogy a folyamat jó végkifejlettel záruljon, ez pedig nem más, minthogy ne telepítsünk instabil, béta állapotú tesztverziókat.

Amikor elkészül egy frissítés a Xiaomi telefonjaihoz, azt jellemzően kiadják a fejlesztők a tesztelőknek. Ezeket általában még nem jelzik a készülékek, így nem érdemes előre felkutatni ezeket, mint inkább megvárni a stabil verziókat.

Amennyiben okostelefonunk még aktív frissítési szakaszában van, automatikusan ellenőrzi az elérhető stabil változatokat, és értesíti a felhasználókat arról, hogy elérhető, letölthető, telepíthető.

A Xiaomi telefonjainál ez kifejezetten könnyed folyamat, egy nagyon jól összerakott varázsló áll a felhasználók rendelkezésére, ami egyszerűen prezentálja a letöltést, majd a telepítést úgy, hogy nekünk gyakorlatilag semmi dolgunk sem lesz, csak türelmesen megvárni a folyamat végét, ezt követően pedig felfedezni a kapcsolódó újdonságokat.

Legújabb blogcikkek