Mi okozhatja egy Xiaomi okostelefon mikrofonjának meghibásodását?

Kifejezetten kellemetlen probléma, amikor Xiaomi okostelefonunkban meghibásodik a mikrofon, melynek az elsődleges feladata nem más, minthogy telefonbeszélgetések során a hangunkat digitális jellé alakítva eljuttassa a másik félhez. 

Xiaomi mikrofon hiba

Probléma esetén a másik fél egyszerűen nem hall majd minket, vagy csak különféle hanghibák társaságában, ami a hálózattól gyakran független, ezáltal lehet az visszhang, recsegés, de erőteljes hangerőprobléma is többek között.

Mitől hibásodhat meg egy Xiaomi okostelefon mikrofonja?

A kérdés sokakban felmerül, azonban sajnálatos módon rendkívül nehéz válaszolni rá, hiszen ez az egyenlet jellemzően mindig több tényezőtől függ, és általában ahány eset, annyiféle problémára vezethető vissza. Nagy általánosságban azonban így is beszélhetünk ezekről!

 

A mechanikai erőhatás az egyik leggyakoribb hibaforrás

Egy Xiaomi okostelefon esetében is a leggyakoribb hibaforrás közé tartozik a mikrofon problémája kapcsán a mechanikai erőhatás. Ide sorolhatjuk például az olyan eseteket, amikor a készülék leesik, vagy nekiütődik valaminek. Ez egyetlen gyártó mobiljának sem tesz túl jót, így még a legmasszívabb strapatelefonok esetén is okozhat gondokat. Ilyen esetekben ugyanis a mechanikai erőhatás miatt a forrasztások megrepedhetnek vagy teljesen elengedhetnek a készüléken belül, ami jellemzően érintkezési hibával jár együtt. Sok esetben ilyenkor csak újra megforrasztják a hardvert, de sokkal szerencsésebb az alkatrész teljes cseréje, ami garantáltan tartós megoldást jelent hosszabb távon.

 

A por és a kosz is gyakran okoznak galibát

Annak ellenére, hogy okostelefonunk egy nagyon érzékeny berendezés, illetve a mikrofon a burkolaton belül kapott helyet, azonban mégis nagyon gyakori hibaforrás, hogy por és kosz kerül a készülékbe, ami negatívan befolyásolja a működést. Sokszor csak némi szösz tömíti el a mikrofonnyílást, de vannak extrémebb helyzetek is. Előbbi esetben elegendő szokott lenni egy közönséges tisztítás, ha viszont a kosz és a por eljutott a hardver belsejébe, akkor azt már nem lehet onnan eltávolítani, csak és kizárólag a komplett alkatrész cseréjével garantálható, hogy a probléma megszünik.

 

A nedvesség is a mikrofonok ellensége

A mikrofonok jellemzően az egyik gyenge pontjai minden okostelefonnak, hiszen mondhatni kapcsolatot jelentenek a külvilággal, így ha nedvesség éri őket, jellemzően ezen a ponton jut be elsők között a folyadék a készülék belsejébe, és okoz komoly hibákat. Ezért van az, hogy a beázott Xiaomi okostelefonoknál a mikrofon szinte minden esetben meghibásodik, ami lehet direkt folyadékhatás, de akár egyszerű páralecsapódás is. A

Legújabb blogcikkek