Mi Air Charge név alatt a vezeték nélküli töltés jövőjét mutatta be a Xiaomi

A vezeték nélküli töltőtechnológiák kapcsán nagy általánosságban elmondható, hogy bár egyre magasabb szintet képviselnek, a folyamatos fejlesztések révén egyre gyorsabbak, azonban a telefonoknak, illetve az egyéb eszközöknek rendszerint egyetlen fix ponton, egy dokkolón kell lenniük azért, hogy fel tudják venni közvetlen kábeles kapcsolat nélkül az energiát.

Mi Air Charge bemutató

Emiatt sokan úgy vélik, hogy bár a vezeték nélküli töltőtechnológia egy fokkal kényelmesebb, mint a hagyományos vezetékes megoldás, ellenben semmivel sem nyújt nagyobb szabadságot. A Xiaomi azonban a minap bemutatott egy olyan alternatívát, mely Mi Air Charge név alatt az alapoktól írja újra mindazt, amit erről a technológiáról eddig gondoltunk.

Nincs több dokkoló

A Xiaomi Mi Air Charge gyakorlatilag olyan, mintha egy futurisztikus sci-fi mozifilm egyik díszlete vált volna valósággá, hiszen segítségével dokkoló és egyebek nélkül tudunk tölteni egyszerre akár több okostelefont vagy más eszközt úgy, hogy azt nem kell egy helyben hagynunk, akár sétálgathatunk is vele a helyiségben, miközben az folyamatosan szívja magába az energiát. A lényeg, hogy a töltő hatótávolságán belül maradjunk vele!

Nyilvánvalóan a különleges töltőegységtől egyelőre még nem szabad hatalmas teljesítményt várnunk, sőt a gyártó is kifejezetten szerény volt a kapcsolódó információkkal. Ami biztos, hogy a technológia működik, a prototípus használatra, sőt tömeggyártásra kész, ránézésre pedig úgy fest, mintha egy szögletes okoshangszóró lenne, mely azt a célt szolgálja, hogy speciális elektromos hullámokat bocsásson ki magából.

Mi Air Charge bemutató

Ezek a hullámok az eszköz közelében képesek arra, hogy egyszerre akár több készüléket is fel tudjanak tölteni, méghozzá kábelek nélkül, egyelőre maximum 5W-os sebességgel, ami nyilván lesz még gyorsabb is a jövőben.

A technológiáról

Mivel a Xiaomi hétpecsétes titokként kezeli a Mi Air Charge-hoz kapcsolódó technológiát, ezért talán nem meglepő, hogy csak általánosságban hallottunk róla részleteket. Ami bizonyos, hogy a készülék lelkét egy ötfázisú interferenciaantenna adja, mely képes arra, hogy felismerje a közelében elhelyezkedő, töltésre alkalmas készülékek helyzetét.

A készülék tartalmaz egy fázisvezérlőt, mely a beamforming technológia segítségével közvetlenül tudja sugározni az elektromos hullámokat az okostelefonokhoz, illetve az egyéb eszközökhöz. A vezeték nélküli töltők által használt Qi szabványhoz tehát ennek a megoldásnak nincs köze, ellenben a fogadó okostelefonoknak és további készülékeknek rendelkezniük kell majd egy olyan jelfogóval, egy olyan antennával, ami az így érkező energiát be tudja gyűjteni és át tudja alakítani az akkumulátor számára.

Hogy az 5W-os vezeték nélküli töltés pontosan milyen hatótávolságon belül lesz elérhető, azt egyelőre nem tudni még, de a Xiaomi több méter sugarú körről beszélt, és természetesen nemcsak okostelefonok, hanem aktivitásmérők, okosórák, táblagépek és más egyéb töltést igénylő készülékek esetében egyaránt használható lenne. Hogy mégis mikor és milyen áron számíthatunk rá? Egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy a Mi Air Charge segítségével újfent forradalmat indít majd el a gyártó!

Legújabb blogcikkek