Mennyire fontos egy új telefon akkumulátorának első töltése 2023-ban?

Az emberek körében még mindig rengeteg tévhit kering az okostelefonok töltéséről, így nagyon sokan a régi berögződések alapján járnak el. Ez azért óriási probléma, mert így akár hónapokkal is lerövidíthetik az akkumulátor élettartamát, sőt idő előtt tönkretehetik készüléküket.

Mennyire fontos egy új telefon akkumulátorának első töltése 2023-ban?

Dacára ugyanis annak, hogy az okostelefonos akkumulátorok az elmúlt néhány évben nem vonultattak fel jelentős fejlődést, a mai lítiumos akkumulátorok mégis egészen másként működnek, mint a 10-15 évvel ezelőtti modellek, ez pedig töltésükön is megmutatkozik.

A tévhitek többsége arról szól, hogy nagy figyelmet kell szentelnünk az új telefonok akkumulátorának első töltésére, holott valójában ez ma már egyáltalán nem igaz, nincs szükség kisütni őket vagy komplett töltési ciklusokat végezni velük, hiszen ezzel többet ártunk, mint használunk.

A mai okostelefonoknál inkább hosszabb távon kell odafigyelni a töltési szokásokra, de hogy konkrétan mégis mire és miért, azt aktuális cikkünkben alaposabban is kifejtettük.

Döntsük le a legnagyobb tévhitet: a mai okostelefonok akkumulátorát nem kell kisütni!

A telefonok kapcsán az emberekben valamiért benne maradt egy korabeli tévhit még a kétezres évek elejéről, amikor egy új mobil megvásárlásakor az eladók a vásárlók lelkére kötötték, hogy ki kell sütni az akkumulátort ahhoz, hogy utána évekig megfelelően működhessen.

Ez akkoriban valóban fontos volt, azonban tudni kell, hogy azok a telefonok még nikkel alapú akkumulátort használtak, ami egy olyan technológia volt, amihez valóban elengedhetetlen a kellő tartósság érdekében a kisütés, hiszen csak ezzel lehetett elérni esetükben a lehető legjobb kapacitást és üzemidőt.

Manapság azonban már minden telefonban lítium alapú akkumulátorok vannak, amelyek azon túl, hogy egyáltalán nem igénylik a kisütést, valójában nem is lehetséges ezt kivitelezni velük, hiszen hiába maradnának 24 órán át töltőn, gyakorlatilag semmi nem történne.

Illetve egyvalami mégis: már az első alkalommal leronthatjuk a készülék üzemidejét, hiszen a mai okostelefonok akkumulátorát nem úgy tervezték, hogy huzamosabb ideig töltőn legyenek, az áramfelvételt esetükben szigorú töltésszabályozók vezérelik.

Gyakorlatilag semmi dolgunk sincs az első töltésnél

Ha tehát megvásárolunk egy okostelefont, az rögtön használható lesz, az akkumulátorral semmi dolgunk nincs azon túl, hogy rögtön rátöltünk egy kicsit, hiszen alapszabály, hogy 40-50 százalékos töltöttség alá nem szabad engedni, azaz minél gyakrabban töltjük, az annál hasznosabb lesz a számára.

Nyilvánvalóan nem azonnali és végzetes hiba, ha a telefon töltöttségét néha 10 százalék alá engedjük – teljesen úgysem tudnak lemerülni a modern akkumulátorok, mert a készülék előbb kikapcsol –, de minden egyes nap nem szabad lemeríteni és 100 százalékra tölteni őket, mert ez a mai technológiának már nem tesz jót.

A fentiekben rögtön több olyan kijelentést tettünk, ami magyarázatra szorul, ezért lássuk most sorban, hogy milyen alapelvek mentén kell eljárnunk egy mai okostelefon töltésekor.

Ezért ne töltsük 100 százalékra a telefonunkat

Az akkumulátor kisütése mellett az egyik általános tévhit az okostelefonok töltése kapcsán az, hogy mindig el kell érniük a 100 százalékos töltöttségi szintet. Ez a kijelentés azonban szintén nem állja meg a helyét teljes egészében! Hogy honnan ered ez az információ?

Alighanem onnan, hogy az okostelefonok töltése kapcsán úgynevezett töltési ciklusokról beszélhetünk, vagyis egy lítium-ionos telefon akkumulátora például 4-500 töltési ciklussal rendelkezik, ennek leteltével azonban a teljesítmény már érezhetően romló tendenciát mutat.

Töltési ciklusnak az akkumulátor 0-ról 100 százalékig történő töltöttségi szintjét nevezzük. Emiatt sokan úgy gondolják, hogy telefonjukat akkor használják optimálisan, ha minden egyes alkalommal teljesen lemerítik, majd onnan 100 százalékra feltöltik.

Ezzel a módszerrel azonban drasztikus mértékben lecsökkenthetjük az akkumulátor üzemidejét, és idő előtt tönkre tudjuk tenni a készüléket. Hogy miért?

A legtöbb telefongyártó ezt ajánlja

Mert a modern akkumulátorokat nem erre tervezték, ezért több telefongyártó is konkrét ajánlással szolgál arra vonatkozólag, hogy miként kell helyesen tölteni az ilyenekkel szerelt eszközöket.

Amennyiben a legjobb üzemidőt szeretnénk kihozni telefonunkból, mindemellett pedig évekre tervezünk vele akkumulátor-csere nélkül, akkor a gyártói ajánlások szerint érdemes odafigyelni arra, hogy 50 százalékon már töltsük a telefonunkat, és legfeljebb 85-90 százalék között lecsatlakoztassuk a töltőről.

Ez utóbbit egyébiránt érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen egyre több gyártó már eleve nem engedi 100 százalékra tölteni készülékét. Bár a számok alapján így tűnhet, valójában azonban az akkumulátorok 85-90 százalékon le vannak korlátozva, így ha akarnánk, sem tudnánk túltölteni, mert a töltésszabályozó lekapcsol.

Ezért értelmetlen például egész éjszakára töltőn hagyni a telefont, ami a korabeli modelleknél még nem volt rossz döntés, a modern okostelefonoknál azonban teljesen értelmetlen.

Vigyázzunk az utángyártott töltőkkel

Ezen a ponton azért nagyon fontos kiemelni az utángyártott töltők esetét. A fentiekben elhangzott állítások ugyanis jellemzően csak akkor érvényesek, ha gyári töltőt használunk okostelefonunk energiafelvételére.

Amennyiben utángyártott, esetleg más márkájú töltőt alkalmazunk, az minden esetben nagyobb odafigyelést igényel a felhasználó részéről, hiszen nem várt hibák alakulhatnak ki, a készülék túlmelegedhet, esetenként akár túltöltődhet, ami zárlatot, sőt akár tüzet is okozhat.

Nyilván a töltési folyamat során természetes velejáró az akkumulátor melegedése, ami egy normális jelenség, hiszen olyan kémiai folyamatok zajlanak le, amelyek hőhatással járnak.

A túlmelegedés azonban nem elfogadható jelenség, így érdemes odafigyelni erre, és ha túl forrónak találjuk a telefonunkat a töltési folyamat során úgy, hogy korábban ez nem volt jellemző rá, akkor inkább forduljunk vele szervizhez.

Teljes töltési ciklus? Néha nem árt!

Ha új telefon akkumulátoráról beszélünk, akkor mindenképpen érintenünk kell a teljes töltési ciklus kérdését. Sokan úgy vásárolnak telefont, hogy teljesen feltöltik, majd utána lemerítik és újra feltöltik az akkumulátort, mert úgy hallották, hogy ez jót tesz neki.

Sajnos ez óriási tévedés, hiszen konkrétan a legrosszabb, amit tehetünk egy új akkumulátorral, azonban így is érdemes tisztában lenni a teljes töltési ciklus fogalmával, lényegével, illetve azzal, hogy mikor is van szükség rá.

A szakértők és a gyártók egyetértenek azzal, hogy havonta legalább egy alkalommal érdemes odafigyelni erre. A teljes töltési ciklus lényege, hogy a készüléket bizonyos időközönként, lehetőleg nem lemerült állapotból 100 százalékra töltjük.

Ez azért lényeges, mert ezzel a folyamattal gyakorlatilag újrakalibrálhatjuk az akkumulátort pontosan úgy, mint amikor újraindítjuk a telefont, és az egy teljesen friss, gyors rendszerrel üzemel tovább.

Ezt érdemes havonta egy alkalommal elvégezni, de semmiképpen sem azonnal, egy új telefon megvásárlása után. Sőt tapasztalataink szerint a teljes töltési ciklus bátran lehet eseti, illetve hanyagolható is, hiszen a felhasználó részéről nem jár tapasztalható változásokkal. 

Meg kell jegyezni továbbá, hogy a teljes töltési ciklus a tönkrement, elhasználódott akkumulátort már nem menti meg, így ha az élettartama lejárt, akkor a kalibrálás vagy az egyéb szoftveres trükkök helyett a csere lehet az egyetlen jó megoldás.

Ne töltsük egész éjszaka az új telefon akkumulátorát!

Fentebb már említettük, azonban érdemes külön is kitérni egy bekezdés erejéig az éjszakai töltés kérdésére. A korabeli mobiltelefonoknak kifejezetten jót tett, de legalábbis nem hatott rájuk negatívan, ha egész éjszaka töltőn hagytuk őket, sőt az új készülék vásárlásakor ezt határozottan ajánlották a vásárlóknak.

Ezt azonban érdemes elfelejteni az új készülékeknél is. Egyrészt a mai akkumulátoroknak nincs szükségük arra, hogy 7-8 óráig töltőn legyenek, másrészt pedig minden egyes okostelefon fel van készítve arra, hogy ezt lereagálja.

A gyakorlatban tehát a készülékek csak annyi energiát szívnak magukba, amennyire szükségük van, így hiába hagyjuk töltőn éjszakára, nem tudjuk túltölteni őket, mert a töltésszabályozó lekorlátozza a folyamatot.

A gyártók azonban így sem ajánlják, hogy így járjunk el, különösen olyan esetekben nem, ha például nem gyári töltővel használjuk a készüléket, hiszen ez már okozhat kellemetlen meglepetéseket.

Ha jót akarunk új telefonunk akkumulátorának, akkor inkább többször töltsük és rövidebb ideig, megtartva az 50-80 százalékos töltési tartományban.

A gyorstöltés nem tesz kárt az új telefonok akkumulátorában?

Ma már szinte csak a belépő szintű okostelefonok nem rendelkeznek gyorstöltő funkcióval, ezért végül, de nem utolsó sorban érdemes eloszlatni azt a tévhitet is, miszerint a nagyobb teljesítményű energiafelvétel árt egy új telefon akkumulátorának.

Amennyiben a telefonhoz kapott gyári töltőt alkalmazzuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ezek a technológiák inkább használnak, mint ártanak a készülék akkumulátorának, hiszen kevesebb ideig vannak kitéve a töltéskor jelentkező hőhatásnak és egyebeknek.

Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, hogy mindez csak akkor igaz állítás, ha a gyári töltővel végezzük a folyamatot, egy utángyártott vagy név nélküli töltő, esetleg egy másik készülék kiegészítője korántsem biztos, hogy ugyanilyen biztonsággal alkalmazható.

Ez a probléma pedig nemcsak egy új telefont érinthet, hanem egy már sokéves készüléknél is súlyos gondokat idézhet elő.

Legújabb blogcikkek