Megelőzhető egy Xiaomi okostelefon mikrofonjának meghibásodása?

A mikrofon meghibásodása igencsak komoly kellemetlenségeket tud okozni egy Xiaomi okostelefon esetében is. Nem véletlenül, hiszen rengeteg folyamatban nagyon fontos szerepet játszik ez az alkatrész, de különösen telefonhívások során okozhat nagy gondot, ha nem úgy működik, ahogyan az elvárható lenne.

Xiaomi mikrofon csere

Ha a mikrofonnal probléma van, azt általában kétféleképpen lehet orvosolni. Az első, hogy teljes egészében kicseréljük az alkatrészt, míg a másik a tisztítás, hiszen rengeteg esetben csak a kosz felhalmozódása okozza a kapcsolódó hiányosságokat. A szoftveres hiba ritka, de előforduló jelenség, ezt a legtöbbször egy újraindítás vagy egy rendszerfrissítés meg szokta oldani.

Lássuk azonban most, hogy milyen lehetőségeink vannak arra, hogy megelőzzük egy Xiaomi okostelefon mikrofonjának meghibásodását?

Egy jó tok sokat segíthet

Sokat, de nem eleget, hiszen önmagában a jó tok még nem minden. Ellenben valóban megakadályozhatja, hogy szennyeződések kerüljenek a kérdéses alkatrészhez, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy még a modellspecifikus tokok esetében is a mikrofonnyílás rendszerint szabadon marad, hiszen máskülönben drasztikusan romlana a hívások minősége. 

Mivel a készüléket gyakran csak a zsebünkbe tesszük, mely teljesen nyitott, ezáltal rengeteg por, kosz és szösz rakódik le benne, amit a kezünkkel is gyakran odahordunk, felhalmozunk. Egy jó tokkal nyilván ez is csökkenthető, de teljesen nem tudjuk kivédeni vagy elkerülni, nagyon oda kell figyelni majd rá.

A nyílás tisztítása nagyon fontos

Az imént említett problémák miatt a mikrofon nyílása gyakran eltömődhet. Rengeteg kosz, szösz, illetve a bőrfelületről származó zsíros por tömítheti el, ami már akkor is problémákat okozhat, ha csak részleges felhalmozódásról beszélünk. Emiatt fontos, hogy a mikrofonnyílást mindig tisztán tartsuk.

A telefont gyakran vegyük ki a tokjából, törölgessük át, tisztítsuk ki, hiszen meglepő módon egészen nagy porszemek és koszdarabkák is be tudnak ékelődni az eszköz és a tok közé. Fordítsunk különösen nagy figyelmet a nyílásra, a nedves törlőkendő kifejezetten hatásos lehet ilyenkor, azonban arra azért ügyeljünk, hogy a mikrofon nyílásába soha ne dugjunk bele semmit, mert gyakran nagyobb kárt okozhatunk vele. Ha látható eltömődésről van szó, mindig bízzuk szakemberre a tisztítást!

Kerüljük a párás és nedves helyeket

Nagyon gyakori hibaforrás a mikrofon kapcsán a pára, illetve úgy általában minden, ami nedvességhez köthető. Emiatt érdemes kerülni azokat a helyzeteket, amikor párás meleg helyről hirtelen hűvösbe érkezünk – például nyáron a párás kinti levegő után egy klimatizált helyiségbe –, hiszen ilyen esetekben a nedvesség kicsapódik, és zárlatot tud okozni a mikrofonnál.

Néha csak a mikrofon cseréje segíthet

Sajnos nagyon gyakori eset, hogy a legnagyobb körültekintés ellenére is a mikrofon cseréjére van szükség. A hardveres hibák hátterében a legtöbbször gyakran nem kosz, por vagy éppen nedvesség áll, hanem egyszerűen az adott alkatrész elfáradása. Ennek jellemzően erőteljesebb tünetei vannak, mint az egyszerű elkoszolódásnak, mely sokszor csak egyszerű halkulást produkáló jelenség.

Ha viszont a mikrofon tönkrement, akkor sok esetben a készülék a másik irányban teljesen megsüketül, azaz a hívott felek semmit sem hallanak majd belőlünk, vagy csak kellemetlen hanghibák, ezáltal visszhang, recsegés és egyebek társaságában. Ha a problémát a tisztítás és az újraindítás sem oldja meg, akkor a legtöbbször a mikrofon cseréjére lesz szükség.

Legújabb blogcikkek