Már periszkópos optikai zoommal érkezhet a Xiaomi 14

Az okostelefonok világában minden kétséget kizáróan a fotózás technológiája fejlődött a leginkább a közelmúltban, azonban itt is akadnak olyan szürke foltok, amelyek zsákutcába kerültek, vagy nem sikerült velük újabb szintekre emelkedni.

Már periszkópos optikai zoommal érkezhet a Xiaomi 14

Ilyen például a zoom-technika, amivel kapcsolatban évek óta kacérkodnak már a gyártók a tényleges optikai zoommal, érdemi eredményt azonban még nem igazán sikerült elérnie senkinek sem. A Xiaomi azonban az idén talán egy újabb szintre emelheti telefonjainak fotós teljesítményét!

A hír egyelőre még nem hivatalos, kivéve az a része, hogy idén ősszel – várhatóan november magasságában – a Xiaomi bemutatja legújabb termékcsaládját, ami nagy valószínűséggel Xiaomi 14 név alatt kerülhet majd a boltok polcaira.

Mindezt gyakorlatilag kész tényként kezelhetjük, hiszen a gyártó újdonságai korábban már megjelentek az IMEI adatbázisában, aminek köszönhetően pár konkrétum kiszivárgott róla, azonban a kamera tulajdonságairól nem igazán tudtunk meg semmit sem.

Akár 5x-ös optikai zoomot is kaphat a Xiaomi 14

A Digital Chat Station mindig jól értesült forrásainak köszönhetően azonban most sikerült a kelleténél is többet megtudnunk a készülék fotós tulajdonságairól és kamerarendszeréről, hiszen kiderült, hogy milyen elképesztő háttértechnológiát dolgoztak ki hozzá a kínaiak.

Egészen pontosan a Xiaomi 14 Pro variáns kapcsán hallottunk konkrétumokat, így kitudódott, hogy a készüléken egy periszkópos teleobjektív kap majd helyet, ami az 5x-ös optikai zoomjának köszönhetően akár 115 mm-es gyújtótávolságot is könnyedén képes lesz kezelni.

Sőt mi több, az alapkiadásról, azaz a mezei Xiaomi 14-ről is kiderült, hogy helyet kap benne a periszkópos teleobjektív, noha itt már lesz némi korlátozás, esetében a 3.9x-es optikai zoom lehet a mérvadó, méghozzá 90 mm-es gyújtótávolság mellett.

Ez egészen elragadó teljesítménynek tekinthető, miközben tudni kell továbbá, hogy a Xiaomi 14 Pro esetében három darab 50 megapixeles kamera kapta a központi szerepet, így a fő szenzor mellett egy ultraszéles látószögű- és egy teleobjektíves típus.

Hogy a szelfikamera ehhez mérten mekkora teljesítményt tud majd felvonultatni, az egyelőre kérdéses, de az biztos, hogy a 4K minőségű videófelvétel nem okoz neki gondot.

Snapdragon 8 Gen 3 lapkakészlettel

Természetesen közel sem csak a kamerarendszer, hanem a nyers erő tekintetében is előrelépést mutathat majd a Xiaomi 14. Olyannyira, hogy ebben a készülékben kaphat majd helyet a gyártó részéről biztosan elsőként a Snapdragon 8 Gen 3 lapkakészlet, ami már önmagában egészen brutális teljesítmény leadására lesz képes.

Ennek az oka, hogy a TSMC bár megmaradt vele a 4nm-es gyártástechnológiánál, ellenben a nyolcmagos konstrukcióban ott lesz a 3,72 GHz-es órajelen ketyegő Cortex X4-es mag, amihez Cortex-A715-ös és Cortex-A515-ös magok társulnak, méghozzá egy Adreno 750 GPU társaságában.

A kérdéses chipset megjárta már korábban a Geekbench tesztjét, és mint kiderült: ha ez a lapka megjelenik, gyakorlatilag alig lesz majd ellenfele a piacon, sőt a mobilos szegmensben először talán nem is akad kihívója.

Az egymagos teszteken produkált 2563-as-, valamint a többmagos teszten mért 7256-os pontszám ugyanis csaknem 30 százalékkal magasabb, mint amit a Snapdragon 8 Gen 2 tudott, sőt még az Apple A16-os chipsetjénél is jobban sikerült.

Ívelt kijelzővel és 120W-os gyorstöltéssel

Sajnos a Xiaomi 14 kapcsán egyelőre még mindig sokkal több a kérdőjel, mint a megválaszolt kérdés, de a korábbi szivárgások alapján megtudtuk, hogy a Pro variáns biztosan lapos kialakítással és ívelt kijelzővel érkezhet meg közénk.

Ami biztos még, hogy a panel AMOLED technológiára épül fel, és biztosan nem okoz neki gondot a 120Hz-es képfrissítési ráta kezelése, de hogy mégis mekkora méretekkel és egyéb tulajdonságokkal számolhatunk vele, az kérdéses.

Az viszont nem, hogy akkumulátorból egy 5000 mAh-s típus került a termékcsalád mindegyik tagjába, és míg az alapkiadás 90W-os teljesítménnyel tud tölteni, addig a Pro variáns esetében a 120W-os töltési sebesség is biztosított lesz.

Legújabb blogcikkek

Xiaomi roller Bluetooth bekapcsolása

Xiaomi roller Bluetooth bekapcsolása

Xiaomi roller Bluetooth bekapcsolása A Xiaomi rollerek működtetéséhez nagyon fontos a Bluetooth kapcsolat. Ez a modern vezeték nélküli technológia ma már valamennyi okoseszközünkön elérhető, így

Tovább olvasom »