Már OLED kijelzőt és 5G modemet kaphat a Xiaomi Redmi Note 10

Már OLED kijelzőt és 5G modemet kaphat a Xiaomi Redmi Note 10

Jelentős előrelépés várható a Xiaomi Redmi Note-széria következő generációjától, mely az első adatok szerint hamarosan átléphet az újgenerációba a mobilhálózatok tekintetében.

A TENAA, mint a kínai telekommunikációs hivatal adatbázisa ugyanis idő előtt rögzítette a

Redmi Note 10 alapvető sajátosságait, amiből kiderült, hogy a széria első olyan tagja érkezhet nemsokára a név alatt, amit 5G-támogatással láttak el. Közel sem csak ez lesz azonban az egyetlen újdonság a készülék kapcsán, lévén a kijelző terén szintén jelentős változással szolgál a gyártó.

Az adatbázisban rögzített részletek szerint ugyanis a Note 10-es már nem hagyományos LCD kijelzőt kaphat, hanem sokkal jobb minőségű OLED panellel büszkélkedhet, és abból is egy 6,57 hüvelykes darab kerülhet bele, melynek felbontása elérheti a 2400×1080 pixelt. A frontpanelről annyi bizonyos még, hogy a klasszikus szenzorsáv vagy kameralyuk helyett egy esőcsepp alakú kis félszigetet kaphat a felső részen, ami egy 16 megapixeles előlapi kamerát rejthet, de hogy a gyártó meglépi-e a kijelző alá rejtett ujjlenyomat-olvasót, azt egyelőre nem tudni, ellenben a hátlapra biztosan nem kerül ilyen biztonsági szenzor. A dokumentumok szerint a Redmi Note 10 ugyanúgy 48 megapixeles központi fényképezőgépet kaphatna, mint közvetlen elődje, azonban a korábbi négy helyett háromra csökkentették az ide kerülő kamerák számát. Hogy a kínai gyártó pontosan melyik technológia kigyomlálása mellett döntött, azt nem tudni, de alighanem a mélységérzékelő a legesélyesebb ebből a szempontból.

A konkrét erőforrás tekintetében a Xiaomi újdonsága várhatóan nem a Qualcomm valamelyik Snapdragonjára épülne fel, hanem a Mediatek által megálmodott Dimensity termékcsaládot támogatná. Ebben a tekintetben a legfrissebb Dimensity 820-as chipset mellett döntöttek a kínaiak, ami igencsak komoly erőfölényt biztosíthat a telefonnak nemcsak a kategóriáján belül, hanem természetesen közvetlen elődjéhez viszonyítva is.

A lapkakészlet kapcsán egyébiránt annyi biztos, hogy a Kirin 820 és a Snapdragon 768G riválisa lehet, és a Redmi Note 10-ben szerepelhet először. A 7nm-es gyártástechnológiára épülő chip nyolcmagos megoldáson alapszik (négy darab Cortex A76 és négy darab Cortex A55 mag dolgozik benne), a gyártó szerint pedig 37 százalékkal jobb teljesítményre képes, mint a konkurensek, de a Mali-G57 GPU-ja is 33 százalékkal erősebbre sikerült – különösen a mobiljátékos performansz tekintetében.

A Dimensity 820 legfontosabb tulajdonsága azonban alighanem az, hogy már támogatni fogja az 5G hálózatokat, de példának okáért akár 4K videók rögzítésére is tökéletesen alkalmas lehet. A memória tekintetében egyébiránt a Xiaomi 6- vagy 8GB RAM-mal egyaránt elérhetővé teszi majd készülékét, míg a belső tárhely terén a 64 és a 256GB ROM lesznek a biztos befutók.

Mindehhez egy 4420 mAh-s akkumulátor társul, méghozzá gyorstöltéssel kiegészülve, de hogy a Redmi Note 10 mikor bukkanhat fel a boltok polcain, az egyelőre nem ismert, mint ahogyan az árcédula leleplezésére is várnunk kell egy kicsikét.