Már jövőre piacra kerül a Xiaomi 200W-os gyorstöltési technológiája

Azt már tudjuk egy ideje, hogy a Xiaomi záros határidőn belül szeretné forradalmasítani az okostelefonok töltéstechnológiáját, aminek részeként egy korábban még soha nem látott gyorsaságú megoldást akarnak elérhetővé tenni készülékeiken belül.

Xiaomi 200W gyorstöltés

Ez lesz az úgynevezett HyperCharge technológia, amiről sokáig azt lehetett tudni, illetve sokan azt remélték, hogy még az idei évben megjelenhet a Xiaomi egyik aktuális csúcsmodelljében, azonban most úgy tűnik, hogy a kínai óriásnak egészen más tervei vannak.

Nem véletlenül, hiszen már a világ második legnagyobb mobilgyártójaként ismerjük őket, akik tartósan maguk mögé utasították az Apple-t – Oroszországban a Samsungot is –, így fontos minden üzleti lépésüket jó előre megfontolni, különösen az új technológiák bevezetése kapcsán.

Jövő ilyenkor már 200W-tal töltjük a Xiaomi aktuális telefonjait

Túlzásba azonban nem viszi a Xiaomi a technológia csúsztatását, mégpedig olyannyira nem, hogy a HyperCharge technológiát piaci források szerint 2022 júniusában szeretnék először beépíteni egy okostelefonba, vagyis a jövőre érkező csúcsmodellek lehetnek az elsők, melyek ezt a hipergyors megoldást először alkalmaznák.

Mindezt annak ellenére tolta el a jövő évre a gyártó, hogy a technológia már működőképes, a gyakorlatban is prezentálták, így konkrét eredményeket egyaránt fel tudtak mutatni, ezáltal vezetékes formában akár 8 perc is elegendő vele ahhoz, hogy teljesen a nulláról 100 százalékra töltsön egy készüléket.

Magát a technológiát a Xiaomi korábban egy alaposan átalakított Mi 11 Pro okostelefonon próbálta ki, illetve prezentálta, amit nem is módosítottak annyira, hiszen csak a gyári akkumulátort cserélték benne, méghozzá leginkább a biztonság és a hőmenedzsment miatt, aminek apropójából egy 20 százalékkal kisebb modell került a készülékbe.

Nyilván ezt a csökkentett kapacitást az eszköz kapcsán egyáltalán nem lehetett észrevenni annak fényében, hogy a gyorstöltés milyen hatékonyan tudta kompenzálni ezt a kiesést.

Szupergyors töltés az akkumulátor kapacitásának jelentős romlása nélkül

Miután tehát már biztosak lehetünk abban, hogy a Xiaomi legújabb gyorstöltési technológiája csak a jövő évi csúcsmodellekben, azon belül is talán a Mi 12 Ultrában szerepelhet elsőként, azt is érdemes kiemelni, hogy az elképesztő teljesítmény ellenére a HyperCharge alig-alig rontja jelentős mértékben az akkumulátor kapacitását.

A gyártó mérései szerint az alkatrész 800 töltési ciklus alatt mindössze 20 százalékot veszít a teljesítményéből, ami a gyakorlatban elképesztő eredmény. Ha minden nap töltjük a telefonunkat, és minden egyes nap a HyperCharge technológiát alkalmazzuk hozzá – ami nem lesz kötelező –, akkor is több mint két évig tart majd, mire érezhető különbséget tapasztalunk, de még ilyenkor sem túl drasztikus mértékűt.

A helyzetet pedig jelentős mértékben javíthatjuk, ha csak vészhelyzetben, vagy akkor használjuk az új töltéstechnológiát, amikor nagy szükségünk lesz rá. Az eredmények annak fényében is figyelemre méltóak, hogy a kínai hatóságoknál a jelenlegi előírás nem más, minthogy 400 töltési ciklus után az akkumulátor 60 százaléka megmaradjon. Ennél a HyperCharge várhatóan jóval előnyösebbnek ígérkezik!

Legújabb blogcikkek