Lassuló Xiaomi okostelefon? Íme néhány lehetséges megoldás a problémára!

A szoftverekkel működő elektronikus eszközök, így az okostelefonok esetén gyakori problémát okoz a lassulás megjelenése, amikor vagy a szoftver vagy a hardver – esetleg a kettő együtt – valamilyen okból kifolyólag nem tudja ugyanazt a teljesítményt produkálni, mint korábban.

Xiaomi lassulás

Ez a jelenség természetesen bármelyik Xiaomi okostelefon esetében is előfordulhat, pláne abban az esetben, ha már hónapok óta a birtokunkban van a készülék, amennyiben pedig már zavaró lenne a lassulás vagy az állandó akadozás, az alábbiakat érdemes lehet kipróbálni, mielőtt szervizhez fordulunk.

Újraindítás

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a lassulás esetén jellemzően az, ha egyszerűen újraindítjuk Xiaomi okostelefonunkat. Ez az esetek döntő többségében segíteni szokott, hiszen sajnálatos módon rengetegen vannak, akik hónapokig használják úgy a készüléküket, hogy az soha nincs kikapcsolva. Ez azért nagy probléma, mert ilyenkor az alkalmazások és a futó folyamatok egyre csak gyűlnek, a memóriaterhelés pedig folyamatosan növekszik. Egy újraindítás után azonban a rendszer fellélegzik, és talán azok a bajos elemek is eltűnnek, melyek korábban a lassulást okozták.

Frissítés

Könnyen előfordulhat, hogy az operációs rendszer, a kezelőfelület vagy valamelyik gyakran használt applikáció frissítése félresikerült, esetleg egy rossz beállítást alkalmaztunk, és ennek hatására a készülék bizonyos esetekben akadozni kezdett. Ha a hiba központi, akkor érdemes lehet megvárni egy újabb frissítést vagy javítást, ami a szokásos formában érkezik, telepítését követően pedig nagy valószínűséggel megoldódik a probléma. Ha nem, érdemes lehet visszaállítani a frissítés előtti állapotot, esetleg kipróbálni a gyári beállításokat, de ezzel csak óvatosan, mert súlyos adatvesztést okozhat.

Tisztítás

Egy átlagos, munkával töltött napon rengeteg alkalmazást megnyitunk okostelefonjainkon. Rengeteg weboldalt keresünk fel és megannyi olyan tevékenységet végzünk, aminek részeként sok „szemét” termelődik a készüléken, legyen szó a memóriában futó folyamatokról, a gyorsítótárakról vagy a szoftveres megoldásokról. Ezek megbújnak ugyan a háttérben, de értékes megabájtokkal lassítják, illetve terhelik a rendszert, amit sokszor újraindítással sem, csak beépített tisztítóprogramokkal tudunk feloldani. Szerencsére ebből a szempontból a Xiaomi készülékei kifejezetten jó szoftvereket vonultatnak fel, így érdemes lehet alkalmazni őket megfelelő gyakorisággal.

Amikor csak a szerviz segíthet

Ha a fenti lehetőségek közül egyik sem hozott megoldást és Xiaomi okostelefonunk még mindig nagyon lassú vagy akadozik a működés során, akkor érdemes szervizhez fordulni vele. Előfordulhat ugyanis, hogy egy nagyobb szoftveres beállítás és frissítés szükséges, amivel nem szabad otthon kísérletezni, de lassulást eredményezhet például egy elfáradt, csereéretté vált akkumulátor is többek között. Érdemes tehát hozzáértő kezekbe adni ilyenkor a készüléket, aminek hála mindig nagyon hamar meglesz a probléma forrása és a megoldása. Nincs lehetőséged elhozni hozzánk? Rendeld meg szervizfutár szolgáltatásunkat három egyszerű lépésben! A koronavírus-járványra való tekintettel csökkentettük a szervizfutár szolgáltatásunk költségét.

Legújabb blogcikkek