Honnan tudjuk, hogy valóban kijelzőhiba okozza Xiaomi telefonunk problémáját?

Sokan úgy vélik, hogy egy kijelző hibájának feltárása vagy megállapítása nem igényel óriási felkészültséget és szaktudást, azonban mégis gyakran tapasztalható – különösen egy okostelefon szervizben –, hogy téves diagnózissal kerül a javítóműhelybe egy készülék.

Töltőcsatlakozó vagy akkumulátor hiba? Így azonosíthatod be egy Xiaomi telefonnál!

Ennek az oka részben az, hogy a telefontulajdonosok zöme a nyilvánvalóra asszociál, így ha egy kijelző nem ad képet, teljes egészében fekete és nem reagál egyetlen gombnyomásra sem, akkor rögtön arra gondolnak, hogy a képernyő meghibásodott.

Márpedig nagyon gyakran egészen más problémák állnak ilyenkor a háttérben. A sötét kijelző mögött természetesen meghúzódhat kijelzőhiba, azonban egy Xiaomi okostelefonnál megannyi más lehetőséget is érdemes számításba venni, hiszen olyan meghibásodások okozhatnak ilyen jelenséget, amire talán nem is gondolnánk.

Előfordulhat, hogy csak kikapcsolt a telefon

Sokan talán el sem hinnék, de rengeteg alkalommal gondolják kijelzőhibának a telefon kikapcsolását a tulajdonosok, hiszen mit tapasztalnak ilyenkor a tulajdonosok? Hogy előveszik a készüléket a zsebükből vagy a táskájukból, majd hiába próbálják bekapcsolni a kijelzőt, az semmire sem reagál.

Az emberekben az ijedtség miatt fel sem merül, hogy a készülék esetleg csak kikapcsolt, és elegendő lehet hosszan megnyomni a bekapcsoló gombot ahhoz, hogy a telefon a kijelzővel együtt újra rendeltetésszerűen működjön.

Egy okostelefon ugyanis számos esetben kikapcsolhat, a túl nagy hőmérsékletingadozás, valamilyen szoftveres gond, de akár a véletlenül megnyomódott ki- és bekapcsológomb is produkálhat efféle helyzetet.

Kijelzőhibára akkor gyanakodhatunk ilyenkor, ha a képernyőt nem tudjuk bekapcsolni, az semmilyen képet sem ad, de közben például a készülék csörög, rezeg vagy halljuk, ahogy érkeznek rá az értesítések a közösségi oldalakról, közben mégsem látunk semmit.

Egy újraindítást ilyen esetekben is érdemes lehet kipróbálni, de amennyiben nem segít a problémán, akkor szervizhez kell fordulnunk.

Az akkumulátor és egyéb hardverhibák is okozhatnak ilyen jelenséget

Ha Xiaomi telefonunk kijelzője nem működik, akkor még mindig nem biztos, hogy a képernyő meghibásodásáról van szó. Előfordulhat, hogy a telefon valamilyen nagyobb hiba miatt automatikusan kikapcsolt, és nem is lehet visszakapcsolni.

Nagyon tipikus tünet ez abban az esetben, ha az akkumulátor tönkremegy vagy zárlatos lesz. Különösen nagy veszélynek vannak kitéve ezen a téren a régebbi, már 2-3 éves telefonok, de akár egy újabb modellnél is könnyedén előfordulhat ilyen probléma.

Az akkumulátor és egyéb hardverhibák is okozhatnak ilyen jelenséget

Az elöregedett akkumulátorok esetén nagyon gyakori, hogy hiába mutat szoftveresen még elegendő töltöttséget, valójában azonban közel sincs benne annyi energia, amennyire ilyenkor szükség lenne, így a készüléket idő előtt kikapcsolja, és mivel ilyenkor teljes merülés jellemző, ezért töltő nélkül sokszor vissza sem lehet kapcsolni.

Természetesen komolyabb, nehezebben javítható probléma is állhat a háttérben, ha készülékünk ilyen jelenségeket produkál. Előfordulhat például, hogy az alaplap ment tönkre az eszközben, de az sem zárható ki, hogy pára vagy valamilyen más egyéb nedvesség került a belső hardverekhez, ami zárlatot idézett elő.

Ilyenkor a telefon egyáltalán nem ad képet, nem kapcsolható be, miközben egy kijelzőhibához gyakran társul látható probléma vibrálással, elszíneződésekkel, foltokkal és így tovább. Sok esetben ez különbözteti meg a képernyő elromlását a többi hibalehetőségtől, és általában ilyenkor van szükség Xiaomi kijelző cserére.

Bízzuk szervizre a feltárást és a javítást

Amint az a fentiekből kiderült, egy kijelzőhiba esetén rengeteg lehetséges probléma állhat a háttérben, így hardveres, sőt szoftveres galiba is előidézhet olyan jelenséget, ami a kijelző működésképtelenségét eredményezi.

Ha az újraindítás és a töltőhöz való csatlakozás nem segít, bízzuk mindig szervizre a hiba feltárását. A budapesti Xiaomi Szerviznél nemcsak a hiba feltárása, hanem a javítása is rekordidő alatt biztosított, méghozzá gyári minőségű alkatrészekkel és garanciális munkavégzéssel.

Legújabb blogcikkek