Hogyan tudom lementeni az adataimat, ha Xiaomi telefonom kijelzője betörött?

Márkától függetlenül a kijelző minden okostelefon legsérülékenyebb elemének tekinthető. Már a legkisebb külső hatások is azonnal nyomot hagynak rajta, azonban nem szükséges minden esetben szervizhez fordulni ezzel a problémával.

Hogyan tudom lementeni az adataimat, ha Xiaomi telefonom kijelzője betörött?

Míg ugyanis a karcolások alapvetően csak esztétikai hiányosságot jelentenek, addig a nagyobb törések vagy repedések már a készülék használatát is negatívan befolyásolják, ezért az érintett alkatrészek cseréje mondhatni elkerülhetetlen.

Amennyiben szervizszolgáltatást veszünk igénybe, az adatvédelmi törvény érdekében a készüléket szoftveresen vissza kell állítani a gyári állapotba, ami sok esetben adatvesztéssel járhat.

Hogy mit tehetünk abban az esetben, ha Xiaomi okostelefonunk kijelzője betörött, és adatmentésre van szükségünk? Szerencsés esetben a folyamatot elvégezhetjük otthon, de előfordulhat, hogy ezt is csak szervizes közegben lehet kivitelezni, mert nincs más opció.

Aktuális cikkünkben összefoglaltunk minden fontos tudnivalót, amit egy törött kijelző esetén felmerülő adatmentési probléma kapcsán csak tudni lehet!

A legszerencsésebb eset: ha még működik a törött kijelző!

Az alkalmazott védelem (Gorilla Glass, üvegfólia, speciális tok) függvényében egy okostelefon kijelzője nagyon sokféle módon meg tud sérülni. Az adatmentés tekintetében leginkább az a fontos, hogy milyen mértékű sérülés történt, hiszen ebben a tekintetben beszélhetünk szerencsés és szerencsétlen helyzetről.

A legszerencsésebb eset az, ha a sérülés ellenére a kijelző még valamilyen mértékben működőképes maradt. Gyakori, hogy bár láthatóan jelentős a panel sérülése, egy része egyáltalán nem is ad képet vagy nem reagál semmire kezelhető, azonban az alsó fele vagy harmada még kezelhető. Hogy miért fontos mindez egy Xiaomi telefonnál?

Leginkább azért, mert az adatmentés úgy valósulhat meg a legkönnyebben ezeknél a készülékeknél, ha csatlakoztatni tudjuk őket egy számítógéphez. Ez azonban nem automatizált művelet, amint vezetékes kapcsolatot szeretnénk kialakítani telefonunk és számítógépünk között, ahhoz követnünk kell a képernyőn megjelenő utasításokat és aktiválni a fájlátvitelt.

Ehhez pedig szükség van arra, hogy a képernyő alsó fele működőképes legyen, hiszen csatlakozáskor a fájlátviteli lehetőségek csak ennek függvényében érhetők el. Ellenkező esetben hiába kötjük hozzá telefonunkat számítógépünkhöz, a rajta tárolt adatokhoz, de még a képekhez sem tudunk hozzáférni.

Amennyiben a kijelző összetört, de még működőképes, akkor ilyen probléma nincs, az adatmentést kényelmesen el tudjuk végezni, sőt mi több, amennyiben nem történt egyéb hardveres sérülés, és a rendelkezésünkre áll gyors internetkapcsolat, akár még a felhő alapú adatmentés is megvalósulhat.

Fontos kiemelni, hogy amennyiben a kijelző nagyon összetörik, annak a hátterében sokszor valami komolyabb fizikai erőhatás húzódik meg. Lényeges, hogy ilyenkor érdemes sietni az adatmentéssel, hiszen előfordulhat, hogy a készülék már csak ideig-óráig marad működőképes ebben az állapotban, esetleg nem lehet feltölteni, netán éppen töltés közben megy tönkre végérvényesen. 

Ha már nem működik a kijelző, csak szerviz segíthet

Jelentősebb probléma, ha a kijelző annyira összetörött, hogy már egyáltalán nem működik, teljesen elsötétült, nem reagál az érintésre, vagy olyan elváltozások figyelhetők meg rajta, melyek összeegyeztethetetlenek a működtethetőséggel, vagyis a panel már nem tudja ellátni az eredeti feladatát.

Ilyen esetekben bármennyire is törjük a fejünket, és bármilyen mélyre is ásunk az internet útvesztőiben, az otthoni módszerek általában hatástalanok, hiszen már az adatmentés lehetővé tételéhez is elengedhetetlen, hogy a kijelző működőképes legyen.

Szervizünknél természetesen nemcsak az adatmentés valósítható meg, hanem a teljes Xiaomi kijelző csere is, ami jellemzően kéz a kézben jár ilyenkor – amennyiben a tulajdonos meg akarja javíttatni a telefonját –, ellenben az adatok kimentését minden esetben külön kell kérni.

Hogy működik ilyenkor az adatmentés? Amennyiben a kijelző még működőképes, vagyis a felhasználó csak hozzá nem értésből bízná szakemberre ezt a teendőt, akkor az adatok kinyerése a megszokott módon történik.

Amennyiben a kijelző már teljesen tönkrement, lehetőség van arra, hogy a szerviz munkatársai egy ideiglenes kijelzőt csatlakoztassanak a sérült készülékhez, és annak segítségével kivitelezzék az adatmentést.

Lényeges kiemelni, hogy a kijelző csere minden esetben egy nagyon sokrétű beavatkozás, ami szakértelmet, gyakorlatot, speciális szerszámokat, nem mellesleg pedig megfelelő minőségű cserealkatrészeket kíván.

Amennyiben ezek közül bármelyik is hiányzik, a beavatkozás nem végezhető el kellő minőségben, amit tovább bonyolít, hogy a kijelző alatt gyakran más elemek is megsérülhettek. Olyan problémákkal találkozhatunk ilyenkor, melyek még egy gyakorlott szervizesnek is nehézségeket okozhatnak.

Ezért bízzuk mindig szakemberre a munkát!

A törött kijelző mögött gyakran más sérülések is lapulhatnak

A szerviz bevonását nemcsak a szakszerű adatmentés, a megfelelő szakértelem, illetve természetesen a minőségi alkatrész indokolja, hanem az is, hogy a törött kijelző mögött gyakran más sérülések is meghúzódhatnak, mint ahogyan arra a fentiekben már utaltunk.

Dacára ugyanis annak, hogy a kijelzők a telefonok legsérülékenyebb pontjai, ma már olyan fejlett védelmi technológiákkal vannak felszerelve, hogy valóban erős fizikai hatás kell nekik ahhoz, hogy összetörjenek, illetve elrepedjenek.

Egy betonfelülethez való csapódás például egy ilyen készüléknél már elegendő ahhoz, hogy más alkatrészei is sérüljenek, így például sok esetben előfordul, hogy deformálódik a komplett készülékház, hogy a hátlap is elreped vagy összetörik és így tovább.

Szintén általános például, hogy a kijelzőt akkora erőhatások érik, amelyek minden hozzá csatlakoztatott belső elemet érintenek – például kábeleket, csatlakozókat –, vagy a sérülésből kifolyólag meghibásodik a töltőcsatlakozó, esetlegesen olyan belső elemek, melyek vagy javíthatatlanná teszik a készüléket, vagy olyan drága javítási költségekkel járnak, ami nem éri meg a tulajdonosnak.

Itt fontos kiemelni azokat az eseteket, amikor a telefon kijelzője nem fizikai sérülésből, hanem beázásból fakadóan hibásodott meg! A nedvesség mindig egy nagyon speciális eset, hiszen a kisebb beázás jellemzően nem tud óriási kárt okozni a képernyő működésében.

Amennyiben nagyobb beázás történt, a készülék WC-be, fürdőkádba vagy medencébe esett, azaz teljesen elmerült, akkor az rendszerint már menthetetlen, illetve javítása indokolatlanul nagy összeget emésztene fel. Részben az összetett jelleg, részben a higiéniai okok miatt szervizünk a vízben elmerült vagy WC-be esett okostelefonok javítását, illetve a rajtuk lévő adatok mentését egyáltalán nem tudja vállalni!

Ne kísérletezzünk alternatív módszerekkel!

Rengeteg olyan okostelefon-tulajdonos van, aki ha problémát tapasztal a készülékével, rögtön internetes fórumokon, valamint természetesen a Youtube-on próbál megoldást találni a kialakult helyzetre. Ez szoftveres hiba esetén gyakran valóban segítséget jelenthet, azonban egy kijelzőtörés, valamint az abból fakadó adatmentés kapcsán nem ajánlott ez a módszer.

Sok helyen találkozhatunk ugyanis olyan szoftverekkel, melyek azt ígérik, hogy segítenek hozzáférni egy okostelefon tartalmához abban az esetben, ha a kijelző nem oldható fel, esetlegesen egy sérülésből fakadóan nem működik.

Az ilyen szoftverek azonban jellemzően megbízhatatlanok, és előfordulhat, hogy nagyobb problémát okoznak, esetleg a személyes adatainkat olyan kezekbe juttatják, melyek utána akár anyagi vagy morális károkat is okozhatnak az életünkben.

Nem érdemes kockára tenni biztonságunkat ebben a tekintetben, de azzal sem szabad kísérletezni, hogy különféle módszerekkel hozzányúlunk a hardverhez, hiszen ilyen esetekben gyakran nagyobb kárt tehetünk a készülékben, mint amekkora valójában volt vele.

Példának okáért több olyan trükk is található a világhálón, mely arra épül, hogy egy régi, már nem használt okostelefon kijelzőjét csatlakoztatják a hibás okostelefonhoz, majd így végzik el az adatmentést.

Azon túl, hogy ez szervizkörnyezetben egy valóban működőképes módszer, otthoni közegben óriási problémákat idézhetünk elő vele elegendő gyakorlat, illetve megfelelő eszközök hiányában.

A kijelző kifeszítésekor például kárt tehetünk kábelekben, csatlakozókban, de akár még olyan drágább alkatrészekben is, mint például az alaplap. Amennyiben ilyen állapotban kerül szervizbe a telefonunk, a javítás költségei sokkal magasabbak lesznek, mintha eleve rögtön hozzáértőkhöz fordultunk volna.

Fontos a megelőzés

Most, hogy már tudjuk mi a teendő, ha adatmentésre van szükségünk, mert Xiaomi okostelefonunk kijelzője eltört, ezért fontos beszélni egy kicsit a megelőzésről is, hiszen nagyon hatékonyan elejét tudjuk venni ennek a jelenségnek a megfelelő hozzáállással.

Érdemes már a gyökerénél megragadni a problémát, ezáltal például gondoskodni készülékünk esetében a megfelelő fizikai védelemről. Rendkívül lényeges, hogy mindig testhezálló tokba bújtassuk az eszközt, hiszen ennek hiányában a legkisebb sérülések ellen is védtelen a készülék.

Ami azonban ennél is lényegesebb, az a kijelzővédelem! Bár a mai telefonok többsége már Gorilla Glass bevonattal lett ellátva, sőt a Xiaomi a legtöbb modellnél alkalmaz egy vékony védőfóliát a panelen, azonban ezt érdemes lehet egy komolyabb bevonatra cserélni.

Ma már különösen jó eredmények érhetők el a speciális üvegfóliákkal, melyek olyan vastag és tartós bevonatot tudnak létesíteni a kijelzőn, hogy a nagyobb sérüléseket is elnyelik, ezáltal meg tudják akadályozni, hogy maga a képernyő eltörjön, így elég lehet csak a bevonatot cserélni, tehát nem lesz szükség adatmentésre.

Természetesen vannak olyan esetek, amikor minden igyekezetünk ellenére sem tudjuk megóvni a készüléket a sérüléstől. Ilyenkor előnyös, ha szoftveresen gondoskodunk a megelőzésről!

Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha minden héten kijelölünk egy napot adatmentésre, amikor csatlakoztatjuk telefonunkat a számítógépünkhöz, majd lementjük róla a közelmúltban készített képeket, jegyzeteket, kontaktokat és egyéb, számunkra fontos információkat.

Mivel emberek vagyunk, a rendszeres adatmentés csak azoknak ideális választás, akik nem feledékenyek. Egyéb esetekben érdemes automatizálni a folyamatot például felhő alapú tárhelyek beiktatásával.

Ehhez ideális lehet a Google, de akár a Xiaomi telefonok többségére gyárilag telepített Xiaomi Cloud is. Ezek a felhő alapú tárhelyek lehetőséget adnak arra, hogy a kívánt időpontokban – például hetente egy alkalommal – elkészüljön egy biztonsági mentés a készülékünkre került friss adatokról.

Ez azért nagyon előnyös, mert akár a javítás után, akár közben – például egy másik telefonról vagy egy számítógépről – lehetőségünk nyílik elérni minden fontos adatunkat, ami szükséges lehet akár a munkához, akár a hétköznapok során.

Egy még ennél is egyszerűbb módszer, ha telefonunkban SD kártyát használunk, és a legtöbb alkalmazáshoz kapcsolódó mentést a belső tárhely helyett ide irányítunk át.

Amennyiben így teszünk, elegendő lesz csak egy kártyaolvasó ahhoz, hogy sérült telefonunk esetén minden fontos adatunkhoz azonnal hozzáférjünk. Különösen előnyös megoldás, ugyanis nagyobb sérülések esetén is óriási segítség lehet az adatmentésben egy jól működő SD kártya.

Legújabb blogcikkek