Hogyan tudjuk elkerülni Xiaomi telefonunk akkumulátorának meghibásodását?

Az okostelefonok élettartamát alapvetően meghatározza az akkumulátor állapota. Mindez valamennyi gyártó, így természetesen a Xiaomi termékeire is érvényes, hiszen amennyiben az akkumulátor nem tudja kiszolgálni a hardvert, a készülék használhatatlanná válik.

Hogyan tudjuk elkerülni Xiaomi telefonunk akkumulátorának meghibásodását?

Csak kevesen tudják, hogy az okostelefonok akkumulátora egy olyan alkatrész, mely folyamatosan, gyakorlatilag töltésről-töltésre veszít a kapacitásából. Ennek az oka, hogy a háttérben kémiai reakciók egész sora zajlik, és az ehhez szükséges erőforrások végesnek tekinthetők.

Általánosságban kijelenthető, hogy a legtöbb okostelefon akkumulátora két-hároméves működési ciklusra lett tervezve, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyjából ezt követően veszik majd észre először a tulajdonosok a kapacitás csökkenését.

Ez jellemzően úgy nyilvánul meg a gyakorlatban, hogy a készülék üzemideje jelentős mértékben csökken, gyarapodnak a töltési ciklusok, miközben gyakrabban kell csatlakoztatni a töltőhöz is, mint korábban.

A folyamat valamennyi gyártó készülékére igaz, azonban fontos megjegyezni, hogy a Xiaomi esetében gyakran sokkal később tapasztalhatjuk a problémát, mert a kínai óriás jellemzően 5000 mAh-s akkumulátorokkal szereli készülékeit, aminek az eredménye, hogy az átlagosnál sokkal később jelentkeznek kapacitásproblémák.

Nem szabad elfelejteni ugyanakkor, hogy minden egyes telefon akkumulátorának az élettartama megnövelhető, amihez nincs szükség másra, csak arra, hogy a tulajdonos odafigyeljen a töltésre, illetve olyan beállításokkal használja készülékét, melyekkel kímélhető az eszköz.

Az alábbiakban mindegyik témát megvizsgáltuk és több szempontból is körbejártuk, hogy hasznos tanácsok segítségével elkerüljük Xiaomi telefonunk akkumulátorának meghibásodását.

Így töltsük helyesen Xiaomi telefonunkat

Hogy az akkumulátor élettartamát maximalizáljuk, ahhoz először is el kell sajátítanunk a megfelelő töltés alapismereteit. Ezek a következők:

Ma már nem kell kisütni az új telefonok akkumulátorát

Bár manapság már szinte mindenkinek új okostelefonja van, azonban az emberek között még mindig gyakran előkerül egy tévhit a korabeli mobiltelefonok korából. Ezeknek az akkumulátorát ugyanis ki kellett sütni, ami azt jelenti, hogy a beüzemelés után 10-20 órán keresztül biztosítani a töltést.

Ez a mai okostelefonok esetében azonban nemcsak felesleges – hiszen azonnal használható állapotban kerülnek szállításra –, hanem ráadásként még ártunk is vele az akkumulátornak, a modern telepek ugyanis nem szeretik, ha feleslegesen töltik, állandó feszültség alatt tartják őket.

Tartsuk 40 százalék felett a töltöttséget

A lítium-ion akkumulátorokat úgy tervezték, hogy a lemerülés sokkal többet árt nekik, mint a gyakori töltés, ezért ügyeljünk rá minden esetben, hogy telefonunk töltöttségét soha ne hagyjuk 40 százalék alá csökkenni.

Amikor tehát lehetőségünk van rá, még azelőtt tegyük fel töltőre a készüléket, hogy az a kérdéses érték alá csökkenne, mert ez árt az akkumulátor kémiájának.

A teljes feltöltés sem szerencsés

Sokan addig töltik telefonjukat, amíg az el nem érte a 100 százalékot. Ez is nagy hiba, ami minden egyes alkalommal alaposan lerövidítheti az akkumulátor élettartamát. A modern készülékek esetében a legoptimálisabb, ha 40 és 90 százalék közötti töltöttségi szinten működnek.

Érdekesség, hogy egyre több gyártó kalibrálja úgy a készülékét, hogy bár a kijelzőn 100 százalék látható, valójában azonban közel sincs még tele az akkumulátor, ezzel elkerülve a folyamatos túltöltést.

Természetesen néha érdemes teljes töltési ciklust csinálni, de csak akkor, ha esetleg rendellenesen gyors merülést tapasztalunk, mert ezzel az akkumulátor gyakorlatilag újrakalibrálódik, ami néha nem árt neki.

Ne hagyjuk töltőn egész éjszakára

A legújabb okostelefonokat ugyan már nem lehet túltölteni, azonban a szakértők így sem javasolják, hogy egész éjszakára töltőn hagyjuk a készüléket, mert attól a hardver túlmelegedhet, és akár visszafordíthatatlan károsodást is okozhat az eszközben.

Ezen felül pedig felesleges is így eljárni, hiszen az okostelefonok semmivel sem engednek át az akkumulátorba több energiát, ha feltöltöttek, azonban amint természetes módon merülnek, az éjszaka többször elindulhat a töltési ciklus, ami komoly gondot okozhat hosszabb távon.

A gyorstöltés nem árt, ha helyesen használjuk

Az utóbbi években már szinte minden okostelefon kapott gyorstöltő funkciót, ami nagyon hasznos, gyakran óriási segítség, rengetegen azonban félnek használni, mert rengeteg tévhit kering a világhálón arról, hogy ez a megoldás árt az akkumulátornak.

Valójában azonban ez nem igaz abban az esetben, ha a technológiát helyesen használjuk, azaz készülékünket kizárólag azzal a gyorstöltő egységgel és kábellel töltjük, amit gyárilag kalibráltak hozzá. 

Nagy probléma – nem csak a gyorstöltőknél –, hogy az utángyártott olcsó töltőfejek nem ugyanazt a teljesítményt adják le, és emiatt nagyon hamar, akár már néhány töltés után teljesen tönkreteszik az akkumulátort.

Így növeljük Xiaomi telefonunk akkumulátorának élettartamát

Miközben a helyes töltés elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy az akkumulátor meghibásodásait elkerüljük, legalább ilyen lényegesek azok a szoftveres trükkök és használatból fakadó praktikák, melyek a kérdéses alkatrész folyamatos túlterhelését idézik elő.

Lássuk, hogy mivel tudjuk megnövelni egy akkumulátor élettartamát és ezzel elhárítani az idő előtti meghibásodásokat.

Ne használjuk feleslegesen az akkumulátor-gyilkos funkciókat

Ma már minden okostelefonon találkozhatunk olyan funkciókkal, melyeket nem használunk a nap 24 órájában, többségük mégis állandóan be van kapcsolva, ami drasztikus mértékben ronthatja az üzemidőt.

Ilyen funkció például az NFC, a GPS, a Bluetooth vagy a WiFi. Ezek sokaknál folyamatosan aktívak, holott egy GPS vagy egy NFC az esetek többségében felesleges, de ha nincs állandóan csatlakoztatva telefonunkhoz valamilyen eszköz, akkor a Bluetooth is.

A kérdéses funkciókról tudni kell, hogy rendkívüli mértékben képesek megterhelni az akkumulátort, méghozzá gyakran feleslegesen, ezért sok-sok órányi extra üzemidőt nyerhetünk, ha ezekre odafigyelünk.

A kijelző meríti a leginkább az akkumulátort

A kérdéses funkciók mellett a kijelző egyike azoknak az okostelefonos alkatrészeknek, amelyek a leginkább terhelik az akkumulátort, ezért szintén alaposan meghosszabbíthatjuk az üzemidőt, ha ezen a téren odafigyelünk a készülék beállításaira.

Már az is jó döntés, ha automatizáljuk a fényerőt, hiszen ilyenkor a telefon mindig az éppen aktuális fényviszonyokhoz igazodik, és ez a legtöbbször az akkumulátor kímélésével jár együtt.

A legoptimálisabb és legjobb eredményt azonban akkor érhetjük el, ha mi magunk kalibráljuk manuálisan a fényerőt. Nyilván sokak számára az a legkényelmesebb, ha a kijelző a legmagasabb fényerő mellett üzemel, hiszen ekkor biztosítja minden közegben a legjobb képminőséget.

Ez azonban egy igazi akkumulátor-gyilkos beállítás, így érdemes inkább 50-60 százalékra kalibrálni ezt az értéket, ami egy élhető kompromisszum, arról nem is beszélve, hogy a folyamatosan túlhajtott fényerő a kijelzőre is negatív hatást gyakorol.

Figyeljünk oda a háttérben futó folyamatokra

Szintén negatív hatást gyakorolnak az akkumulátorra a háttérben futó folyamatok, különös tekintettel azok szinkronizációjára. Nagyon gyakran szinkronizálnak például az e-mail applikációk, de a chatprogramok is többek között.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy ezek gyakran nincsenek összehangolva, így előfordulhat, hogy egymás után indulnak el a folyamatok, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag állandó terhelést kap az akkumulátor.

Méghozzá feleslegesen, hiszen amennyiben minden nap egy és ugyanazon időpontra tudjuk állítani a futó folyamatok szinkronizációját, akkor az összességében sokkal kevesebb erőforrást igényel, és kevésbé használja az akkumulátort is.

Amennyiben nehezen igazodunk el telefonunk beállításai között, a háttérben futó folyamatok optimalizálását külön applikációval is el tudjuk végezni, Android rendszerre például többféle alternatíva közül válogathatunk.

A futó alkalmazások folyamatos bezárása nem mindig jó ötlet

A futó alkalmazásokról általános tévhit, hogy a háttérből feleslegesen terhelik a készülék akkumulátorát, holott ez valójában nem teljesen igaz, hiszen ilyenkor a programok gyakorlatilag a háttérben megfagynak, nem működnek – ha csak nem adtunk erre külön engedélyt –, ergo erőforrást sem használnak, vagy legfeljebb keveset.

Ezzel ellentétben, ha a háttérben futó alkalmazásokat folyamatosan bezárjuk, azaz kivesszük a háttértárból, ismételt megnyitásuk óriási energiát emészt majd fel, ami sokkal jobban leterheli az akkumulátort, mintha csak a háttérben megbújva várnának a megnyitásra.

A befagyasztott applikációk ugyanis kevesebb energiát használnak fel, mint azok, amelyeket a nulláról kell újra megnyitnunk újra és újra.

A Lite alkalmazások nem terhelik annyira az akkumulátort

Egyre több okostelefonos alkalmazás rendelkezik ma már Lite verzióval, ami nem véletlen, hiszen ezek a megoldások sokkal jobb akkumulátor-menedzsmentet biztosítanak, mint a teljes értékű programok, ezáltal közel sem merítik annyira a készüléket, mint hagyományos típusaik.

Amennyiben belépünk az alkalmazáskezelőbe, pontosan nyomon tudjuk követni, hogy az egyes applikációk milyen mértékben terhelik az akkumulátort. Ha valamelyik alkalmazás túl sok energiát fogyaszt, akkor érdemes lehet megnézni, hogy rendelkezik-e Lite verzióval vagy sem.

Rengeteg terhet rónak az akkumulátorra a közösségik oldalak és a chatalkalmazások applikációi, így amennyiben valamelyiket sokat használjuk, de le tudunk mondani bizonyos funkciókról, akkor érdemes lehet megnézni, hogy létezik-e energiatakarékos Lite verzió, amivel alaposan megtámogathatjuk készülékünk működését.

Érdemes időnként törölni az ideiglenes fájlokat

Az ideiglenes fájlok vagy más néven cache állományok sok esetben szintén nagy terhet tudnak róni egy telefon energiafelhasználására és annak hatékonyságára, így bizonyos időközönként érdemes lehet ellenőrizni, illetve törölni őket.

Itt fontos azonban kiemelni, hogy közel sem mindennapi törlésre van szükség, hiszen ezzel inkább ellentétes hatást válthatunk ki a készülékből, de amennyiben havonta vagy kéthavonta egyszer kitöröljük az ideiglenes fájlokat, akkor azzal megszabadíthatjuk a készüléket az akkumulátort feleslegesen terhelő tevékenységektől.

A telefon témája is negatív hatással lehet az akkumulátorra

A Xiaomi telefonok egyik sajátossága, hogy a MIUI kezelőfelületük kiválóan testre szabható, ezáltal rengeteg téma letölthető ezekre az eszközökre, melyek különféle beállításokkal, extra animációkkal és élő háttérképekkel rendelkezhetnek.

Talán mondanunk sem kell, de ezek a tulajdonságok az akkumulátor üzemidejére és hatékonyságára rendkívül negatív hatást gyakorolnak, ezért ha szeretnénk sokáig használni a telefont és minimalizálni a töltési ciklusokat, akkor érdemes jól megválasztani, hogy milyen témát használunk az eszközön.

Használjunk akkumulátorkímélő üzemmódot

A Xiaomi különösen erős az akkumulátorkímélő megoldásokban, így valamennyi eszközében, de különösen okostelefonjaiban beépítésre került legalább egy ilyen megoldás, ami nemcsak névlegesen, hanem ténylegesen is képes arra, hogy rengeteg üzemidőt spóroljon nekünk a hétköznapi alkalmazás során.

Nagy előnye, hogy teljesen automatizált formában működik, így olyan beállításokat alkalmaz, melyeket külön-külön nekünk is lehetőségünk lenne aktiválni, de egyben egy komplett csomagot kapunk, ami ebben a formában rendkívül kényelmes.

Nem árt megjegyezni, hogy az akkumulátorkímélő mód gyakran eltúlzottan szigorú, ezért kicsit korlátozottá válhat tőle a készülék, de mindenképpen érdemes kipróbálni, mert sok esetben óriási segítség.

Van, amikor csak az akkumulátor csere segíthet Xiaomi telefonunkon

Zárásként nagyon fontos kiemelni, hogy bár a fenti tippek által hosszú hónapokkal is kitolhatjuk Xioami okostelefonunk akkumulátorának élettartamát, azonban a teljesítményromlást nem tudjuk elkerülni, csak lelassítani.

Azt az eshetőséget pedig még szóba sem hoztuk, hogy egy okostelefon akkumulátora zárlattól vagy beázástól is meghibásodhat, amikor nem létezik más alternatíva, csak és kizárólag egy új akkumulátor segíthet megoldani problémáinkat.

Ez a megoldás abban az esetben is, ha bár telefonunk régi, azonban nagyon hozzánk nőtt, nem szeretnénk lecserélni, nincs szükségünk újabb típusra, ellenben az akkumulátor teljesítménye már annyira rossz, hogy az üzemidő normalizálása érdekében csak a Xiaomi akkumulátor csere segíthet.

Szerencsére a gyártó úgy alkotta meg valamennyi készülékét, hogy szinte kivétel nélkül minden modellnél lehetőség van az akkumulátor cseréjére, így amennyiben az üzemidő már nem a régi, túl sokszor és túl sokáig kell tölteni az eszközt, akkor érdemes lehet a kérdéses hardver cseréje mellett dönteni.

Legújabb blogcikkek