Hogyan lehet megtisztítani a kosztól egy Xiaomi telefon hangszóróját?

A kosznak, a pornak és az egyéb szennyeződéseknek leginkább a hangszórók vannak kitéve valamennyi okostelefonnál. Pontosan így van ez a Xiaomi készülékeinél is, melyek sok esetben azért produkálnak különféle hanghibákat, mert a hangszóró rácsai gyakorlatilag eltömődtek a szennyeződésektől.

Hogyan lehet megtisztítani a kosztól egy Xiaomi telefon hangszóróját?

Ez a probléma sokkal gyakoribb jelenség, mint azt gondolnánk, azonban jó hír, hogy enyhébb esetben otthon is orvosolható, ha elég ügyesek vagyunk, illetve tudjuk, hogy mi a teendő, egyáltalán miként nyúljunk hozzá a készülékhez úgy, hogy abban ne tegyünk maradandó károsodást.

Mielőtt nekiállnánk a hangszóró tisztításának!

Fontos, hogy mindig kellő körültekintéssel álljunk neki egy Xiaomi telefon hangszórójának a tisztításához, hiszen amilyen egyszerűnek hangzik a feladat, sajnos olyan súlyos kárt idézhetünk elő néhány rossz mozdulattal.

Példának okáért mindig tilos éles fémtárgyakkal, szikével, tűvel vagy bármilyen hegyes eszközzel belenyúlni a hangszóró nyílásaiba, hiszen azzal kárt tehetünk magában a hardverben, amit már nem tudunk otthoni praktikákkal orvosolni.

Amennyiben tehát korábban még nem tisztítottuk telefonunk hangszóróját, esetleg bizonytalanok lennénk benne, érdemes lehet inkább szervizhez fordulni egy általános karbantartás miatt, mert megfelelő odafigyelés nélkül akár maradandó kárt is okozhatunk a készülékben.

Lássuk azonban most, hogy mivel lehet próbálkozni, ha a hangszóró rácsai közé szennyeződések szorultak.

Fogköztisztító kefe

Bár sok esetben javasolnak fogkefét is ebből a célból, sokkal hatékonyabb és finomabb eszköz a fogköztisztító kefe használata a hangszóró rácsainak tisztántartására. Kiváló alternatíva, hiszen keskeny, mégis jól tisztít, ha elég ügyesen alkalmazzuk.

Nagyon lényeges odafigyelni arra, hogy a hosszúkás kis kefével ne befelé toljuk a koszt, hanem a lerakódások között helyezzük be a kis kefét, majd próbáljuk meg kifelé, egy határozott súroló mozdulattal elindítani az akadályt.

Sűrített levegő

Különösen a por és a kevésbé makacs lerakódások esetén lehet hasznos segítségünk a sűrített levegő. Bátran alkalmazhatunk ehhez kompresszort – ha van a háztartásban –, de kapható spray alapú kiszerelésben is, amivel egyszerűen, akár a saját erkélyünk biztonságában is ki tudjuk tisztítani a hangszóró rácsait.

Figyelni kell itt is arra, hogy lehetőleg a legtisztább nyíláson vezessük be a levegőt, hogy a kosz és a többi lerakódás zöme ne befelé, hanem rögtön kifelé induljon el. Hasznos lehet, ha a telefont úgy fordítjuk, hogy a hangszóró fejjel lefelé álljon, így a gravitáció is segít távozni a lerakódásoknak.

Ragasztószalag

Hatékonyan takaríthatók a Xiaomi telefonok hangszórói ragasztószalaggal is. Ehhez egy kis kézügyességre lesz szükségünk ugyan, de megéri a fáradtságot, mert a koszt és a port nagyon egyszerűen ki tudjuk hozni a segítségével a mélyebb nyílásokból is.

Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy kevéske ragasztószalagot úgy összetekerni, kis darabokba csavarni, hogy a tekercs kényelmesen bevezethető legyen a hangszóró rácsai közé, amire így a por és az egyéb részecskék szépen rátapadnak.

Figyelem: a makacs vagy nagyobb lerakódások esetén ez a módszer kerülendő, mert csak benyomjuk vele a hangszórók irányába a koszt.

Alkalmazás

Hangszóró tisztítására szolgáló alkalmazás? Megdöbbentő lehet, de már ilyen is van! Több applikációt is találunk a Play Áruházban, amelyek olyan magas frekvenciájú hangokat vezetnek ki a hangszóróból, hogy azok a speciális rezgéseik révén segítenek a lerakódott szennyeződések megmozgatásában.

Tapasztalataink szerint inkább egyfajta megelőzésre kiválók ezek az alkalmazások, nagyobb kosz vagy por esetén hatékonyságuk megkérdőjelezhető, de természetesen így is ki lehet próbálni őket.

Amikor semmi sem segít

Kipróbáltuk az összes trükköt és praktikát, de telefonunk hangszórója továbbra sem szól vagy csak hanghibákkal? Ebben az esetben alighanem hardveres probléma áll a háttérben, amihez a Xiaomi Szerviz valamennyi készüléktípus esetén piacvezető áron biztosítja a hangszóró cseréjét.

Mindezt gyári minőségű alkatrészekkel, gyors munkavégzéssel és országos lefedettséggel, hiszen a szervizfutár szolgáltatás jóvoltából az ország bármelyik pontjáról elküldhetjük meghibásodott telefonunkat szakszerű javításra

Legújabb blogcikkek