Xiaomi telefonunk csak kikapcsolt állapotban tölt? Lássuk a lehetséges megoldásokat!

Hiába fejlődött rengeteget az elmúlt években a modern okostelefonok kijelzőjének védelme, a nagy kiterjedés miatt még mindig a készülékek legsérülékenyebb pontjának tekinthető ez a felület, így egészen apró erőhatás mellett is könnyedén eltörhet, elrepedhet.

Elrepedt Xiaomi kijelző

Ez nem meglepő, hiszen a mai modelleknek gyakran a 85-90 százalékát fedi kijelző, ezért törésük és repedésük nagyon gyakori probléma. Szerencsére a Xiaomi Szerviznek köszönhetően egy Xiaomi kijelző csere ma már rutinműveletnek tekinthető, azonban sokan vannak, akik nem tudják azonnal orvosoltatni a bajt.

Márpedig a kijelző legkisebb repedése is azonnali beavatkozást igényel, illetve gondos odafigyelést, ellenkező esetben a készülék más elemei is könnyedén meghibásodhatnak miatta.

A házi praktikákkal általában többet árthatunk

Sajnos a világháló tele van olyan tippekkel és trükkökkel, melyek azt a célt szolgálják, hogy törött vagy repedt kijelző esetén otthoni megoldásokkal próbáljuk meg orvosolni a hibát. Ezek között gyakran egészen hajmeresztő lehetőségeket is találunk.

Többségük azonban vagy haszontalan, vagy nagyobb kárt tehetünk velük a készülékben, különösen a különféle ragasztókhoz és egyebekhez köthető praktikákkal, melyek az esetek 99,99 százalékában biztosan nem működnek.

A repedéseket és a töréseket azonban mégis érdemes valamennyire fixálni annak érdekében, hogy legalább szennyeződés és nedvesség ne tudjon bejutni a készülékház belsejébe, amíg a kijelzőt kicseréltetjük.

Mert egy kijelző sérülése a mai Xiaomi telefonok esetén – de ez márkától függetlenül valamennyi eszközről elmondható – csak a teljes képernyő cseréjével javítható.

Lássuk azonban, hogy mivel tudjuk megakadályozni a nagyobb probléma kialakulását!

Egy védőfólia sokat segíthet

A közhiedelemmel ellentétben a védőfólia nemcsak a kijelző sérülésének megelőzésre szolgál. Éppen ellenkezőleg, egy már eltörött panel esetében is hasznos segítség lehet, amíg el nem jutunk a telefonnal szervizbe.

A megrepedt kijelzőre helyezett védőfólia ugyanis – sík felület esetén – sok esetben segít megóvni a képernyőt attól, hogy a repedések terjedjenek és súlyosabbá váljanak, miközben gátolja, hogy nedvesség, kosz és por kerüljön a töréseken keresztül a készülék belső hardvereihez.

Szintén fontos, hogy a védőfólia ismét egyenletes felületet ad a törött képernyőnek, vagyis nem fordulhat elő, hogy az ujjbegyünkbe szilánk fúródik vagy az elálló üvegfelület esetleg elvágja az ujjainkat.

Tegyük mielőbb védőtokba a telefont

A házi praktikákon felül ma már léteznek speciális szerek, melyek a sérült és repedt kijelzők esetében alkalmazhatók kisebb-nagyobb sikerrel. Sajnos általános tapasztalat, hogy ezeknek a szereknek a többsége vagy pénzkidobás, vagy a jobb minőségű termékek olyan drágák, hogy abból már a kijelző cseréje is kitelik.

Az ilyen folyékony üvegek általában csak átmeneti megoldásnak minősülnek, de ami nagyobb baj, hogy sokszor jelentősebb kárt okoznak a készülékben, hiszen főként karcolásokra alkalmasak – ilyen esetekben magas hatásfokkal – és nem teljesen átrepedt üvegekre.

A réseken keresztüljutva ugyanis azonnal használhatatlanná tehetik a kijelzőt, amit nyilván mindenképpen ki kell majd cserélni, de egy tokkal vagy egy védőfóliával legalább a szervizig használható maradhat a készülék.

A végső megoldás a kijelző csere

Hangsúlyoznánk a fentiek tükrében még egyszer, hogy bármilyen megoldáshoz is folyamodunk a fentiek közül, mind a fólia, mind a tok csak átmeneti alternatívák. Ha a képernyő elrepedt vagy eltörött, akkor az egyetlen tartós megoldás a kijelző cseréje.

Legújabb blogcikkek