Elhanyagolható mértékben csökkenti az akkumulátor kapacitását a Xiaomi 200W-os gyorstöltése

Kis túlzással az egész világot lázban tartja most – legalábbis az okostelefonos szegmensen belül – a Xiaomi legújabb töltési technológiája, ami nem véletlen, hiszen a gyártó túlzás nélkül új távlatokat nyithat majd meg a piacon a 200W-os gyorstöltés megvalósításával.

xiaomi hypercharge 200w

Merthogy a technológia adott, már működőképes, és jelenleg is azon fáradozik a Xiaomi, hogy mielőbb piacra dobhassák, noha azt egyelőre még nem tudni, hogy erre konkrétan mikor kerülhet sor. Újdonságuk azonban már most rengeteg kérdést vetett fel a szakma és a felhasználók oldaláról, azonban aggodalomra semmi ok, a csapat a jelek szerint mindenre gondolt.

Mit tud a HyperCharge gyorstöltő technológia?

A Xiaomi a napokban mutatta be a HyperCharge gyorstöltő technológiáját, ami azonnal a figyelem középpontjába került, hiszen messze képes verni a manapság ismert megoldásokat, ezáltal még mindig egészen hihetetlen, hogy sikerült nekik megvalósítaniuk egy 200W-os töltőberendezést. 

A technológia annyira hatékony, hogy képes 8 perc leforgása alatt 0-ról 100 százalékra feltölteni egy akkumulátort, ami a jelenleg ismert megoldások ismerete mellett egyenesen bődületes eredménynek nevezhető. Azonban a Xiaomi mindezt gyakorlati tesztekkel is tudja igazolni, miután senkiben sem maradt már kérdés.

Ehhez egy átalakított Mi 11 Prót alkalmaztak, melyben a teszt kedvéért egy 4000 mAh-s, több cellára osztott akkumulátort került. Ezen mutatták be a 200W-os töltőtechnológiát, illetve ezzel produkálták az említett eredményt, amivel kapcsolatban kiemelték: a hétköznapokban talán egy kicsit alacsonyabb lehet majd, hiszen megfelelő hőmérsékleti körülményekre van szükség ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson.

Csakhogy a szkeptikusok részéről egyre hangosabbak voltak azok a vélemények, miszerint a 200W-os gyorstöltés rossz hatással lehet az akkumulátor élettartamára és kapacitására, ami több tekintetben is jogos kérdés volt, ezért nem véletlen, hogy a Xiaomi mielőbb tisztázta a kérdést.

Elhanyagolható mértékben romlik tőle az akkumulátor kapacitása

A gyártó természetesen konkrét méréseket végzett már a gyorstöltés kapcsán, aminek részeként arra a következtetésre jutottak, hogy megoldásuk elhanyagolható mértékben rontja az akkumulátor kapacitását, vagyis alig beszélhetünk nagyobb degradációról, mint a hagyományos töltések esetén.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy 800 töltési ciklusonként veszít nagyjából 20 százaléknyi kapacitást egy akkumulátor a 200W-os gyorstöltő technológiával. Ez napi egy töltéssel számolva annyit jelent, hogy az akkumulátorok kapacitáscsökkenése még ezzel az új technológiával is nagyjából két év után válik érzékelhetővé, de közel sem drasztikus mértékben.

Ez a kapacitásromlás ugyanis nagyjából azt jelenti, hogy egy 5000 mAh-s akkumulátor – ami a Xiaomi készülékeinél mondhatni teljesen általános – nagyjából két év után már csak egy 4000 mAh-s telepnek felel meg, ami a jelenlegi töltési technológiák alkalmazásával is közel ilyen mértékű csökkenést eredményezne.

Ez egyrészt elhanyagolható mérték egy ilyen forradalmi töltéstempóhoz, másrészt fontos kiemelni, hogy a Xiaomi okostelefonjait egyrészt nem szükséges minden nap tölteni, másrészt pedig nem kell az összes töltésnél a HyperCharge technológiát választani, ha van időnk, akkor lassabban és kíméletesebben is adhatunk energiát a készüléknek.

Legújabb blogcikkek