Egy félresikerült Android 11 frissítés tönkreteheti a Xiaomi Mi A3 okostelefonokat

Nem tartott sokáig az öröme a legtöbb Xiaomi Mi A3 okostelefon-felhasználónak, amikor január 2-án meglátták az Android 11 frissítés megjelenését, lévén nagyon hamar kiderült sokaknál, hogy a kérdéses update sajnos hibás, és képes óriási problémát okozni a készüléken.

Android 11 frissítés tönkreteheti a Xiaomi Mi A3-at

Olyannyira, hogy azt házilagos körülmények között nem is lehet orvosolni, így szervizhez kell fordulni ahhoz, hogy újra használni tudjuk telefonunkat, ami szerencsére hozzáértő kezek között nagyon hamar feltámasztható, de sajnos a belső tárhelyre került személyes adatainktól búcsút kell vennünk hozzá.

Sérült szoftververzió jelent meg

A történet kapcsán a legnagyobb probléma, hogy a közel másfél gigabájt méretű csomagot végleges, tesztelt verzióként adták ki a Xiaomi okostelefonjára, így még azok is letöltötték, akik egy béta esetében ezt nem tették volna meg. Ennek következtében a világ minden tájáról elözönlötték az internetet a panaszos bejelentések, miszerint a frissítést követően teljesen használhatatlanná vált Mi A3 okostelefonjuk.

Amint befutottak az első visszajelzések, a Xiaomi azonnal leállíttatta a frissítéseket, de így is rengeteg telefonra eljutott a rossz Android 11, azonban a háttérben már dolgoznak a problémán, így hamarosan talán befuthat a jól működő változat, addig azonban felhívták a felhasználók figyelmét: senki ne telepítse fel a kérdéses szoftvercsomagot, ha valamilyen forrásból elérné, mert annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Mi történik a frissítés után?

A beszámolók között sok az eltérés, egy dologban azonban egyezés mutatkozik, mégpedig abban, hogy a Xiaomi Mi A3 okostelefonokat a kapcsolódó frissítés teljesen tönkreteszi, tehát nem lehet őket bekapcsolni, látszólag működésképtelenné válnak. Mivel hivatalos OTA frissítésről van szó, ezért Android One alapú eszközökre is kiterjed a hiba, tehát más készüléktípusokról egyaránt érkeztek jelentések.

Mi a teendő, ha már megtörtént a baj?

Mivel a frissítés akkora gondot okoz, hogy a telefonok semmire nem reagálnak – sem a töltőre, sem a kényszerített újraindításra –, ezért egyetlen dolgot tehetünk a problémás eszközzel: elvisszük szervizbe, hiszen az első beszámolók szerint a hiba orvosolható, ehhez azonban szét kell szedni a hibás darabot.

A javításhoz ugyanis elengedhetetlen hozzáférni az akkumulátorhoz, a tápellátás ideiglenes megszüntetésével ugyanis a készülék automatikusan visszaáll a gyári alapértékekre, ami a személyes adatok szempontjából rengeteg kellemetlenséget okozhat, hiszen mindenünk elveszik, kivéve a microSD kártyára mentett adatok, melyeket érdemes is a szerviz előtt kimenteni egy számítógépre vagy egy felhő alapú tárhelyre.

Házi körülmények között soha ne próbálkozzunk ezzel a művelettel, mert már a hátlap leszerelésekor súlyos, visszafordíthatatlan hibákat idézhetünk elő a telefonban, arról nem is beszélve, hogy a kérdéses elem szakszerű visszaragasztásához is speciális szerszámok és kellékek szükségesek, ellenkező esetben elfelejthetjük a jövőben a víz- és porálló tulajdonságokat. 

Legújabb blogcikkek