Csak az akkumulátor csere segít, ha Xiaomi telefonunk gyorsan merül?

Amennyiben egy okostelefon sokkal gyorsabban merül, mint újkorában, akkor az emberek többsége rögtön arra gondol, hogy biztosan meghibásodott az akkumulátor, és itt az ideje kicserélni egy újra. 

Csak az akkumulátor csere segít, ha Xiaomi telefonunk gyorsan merül?

Csakhogy nem minden eset ennyire egyértelmű, hiszen a legtöbb készüléknél – így a Xiaomi telefonjainál is – előfordulhat, hogy más hiba áll a háttérben, így például alaplapi meghibásodás vagy valamilyen szoftveres probléma.

Nyilvánvaló, hogy egy akkumulátor élettartama véges, így minden okostelefonban elhasználódik előbb vagy utóbb, azonban különösen egy párhónapos készüléknél megannyi más hiba is állhat a háttérben.

Amennyiben szeretnénk biztosra menni, a Xiaomi Szerviz jóvoltából ingyenes bevizsgálás társaságában derülhet fény készülékünk hibájára, így arra is, hogy szükség van-e az akkumulátor cseréjére vagy nem.

Milyen problémák állhatnak a gyors merülés hátterében?

A fentiek alapján adja magát a kérdés, hogy milyen problémák húzódhatnak meg egy esetleges gyors merülés mögött, ha nem az akkumulátor belső, úgymond kémiai eredetű meghibásodásáról beszélünk? Lássuk a lehetőségeket!

Ellenőrizzük az akkumulátor állapotát

Amikor az akkumulátor esetleges meghibásodását feltételezzük, akkor alapvető fontosságú, hogy elsőként ellenőrizzük a kérdéses alkatrész állapotát, amire Xiaomi telefonokon nincs beépített alkalmazás, de a Play Áruházból több ilyenhez is hozzáférhetünk.

Az egyik legpontosabb és leginkább megbízhatóbb applikáció az úgynevezett CPU Z, aminél lehetőségünk nyílik konkrétan ránézni a telefon egyes részegységeinek az állapotára, így például az akkumulátoréra is.

Természetesen léteznek más applikációk is, melyek megmutatják például az akkumulátor értékeit, hogy hányszor volt feltöltve, mennyire tudja tartani a töltöttséget és így tovább. Ezek mind árulkodó jelek lehetnek ahhoz, hogy Xiaomi akkumulátor cserére van szükségünk, vagy más problémáról van szó.

Xiaomi akkumulátor csere

Alaplapi hiba is állhat a háttérben

Gyors merülés esetén mindig fontos számításba venni az alaplap állapotát is, hiszen ennek az alkatrésznek a hibája szintén előidézhet ilyen jelenségeket, így például gyors merülést, vagy egyebeket.

Az alaplapi hiba sok esetben kellemetlen, máskor azonban kifejezetten veszélyes állapotokat is előidézhet, ha például túl sok elektromosságot vesz fel ilyenkor a telefon, akkor az akár az egész készüléket könnyedén tönkre teheti.

Egyszerű szoftveres hiba is állhat a háttérben

Kevesen tudják, de egy okostelefon gyors merülésének a hátterében sok esetben szoftveres meghibásodás is meghúzódhat, nem kell feltétlenül és azonnal hardveres problémára gondolni ilyenkor.

Nagyon sok esetben – de különösen keveset töltött, alig néhány hónapos készülékeknél –valószínűbb, hogy egyszerű szoftveres problémáról van szó, ami azért okozhat gondot, mert nehezebb felismerni, de még inkább felderíteni őket.

A háttérben ugyanis olyan applikációk is generálhatnak gyors merülést, amelyeket vagy egyáltalán nem használunk, vagy csak nagyon ritkán. A legtöbbször szerencsére valamelyik frissen telepített szoftver okoz gondot, de előfordulhat ilyesmi egy régebbi program frissítését követően is.

Sokan gondolnak ilyenkor kártevőkre vagy más egyéb problémákra, de valójában az akkumulátor gyors merülését inkább a memóriába beragadó, vagy a háttérben folyamatosan futó applikációk okozzák.

Nagyon sok galibát tudnak előidézni a helymeghatározáson, a GPS-technológián alapuló programok, melyek különösen így a háttérbe beragadva alaposan igénybe tudják venni az akkumulátort, és idő előtt lemeríteni azt.

Szerencsére a szoftveres problémák javítása általában a legkönnyebb ilyen esetekben. Egy újraindítás a legtöbbször például segít abban, hogy helyreálljon a rend, de amennyiben nagyobb a baj, a legutóbbi frissítések vagy applikációk törlése szinte mindig segít.

Amennyiben mégsem, és biztosak vagyunk a szoftveres problémában, a gyári beállítások visszaállítása hozhat eredményt.

Legújabb blogcikkek