Beázott a Xiaomi telefonom, mit csináljak?

Márkától függetlenül minden okostelefon beázása komoly problémaforrás. Nemcsak a tulajdonosoknak jelent ez fejtörést, hanem sok esetben a szervizeseknek is, hiszen nem egy betörött kijelzőről vagy egy tönkrement akkumulátorról van ilyenkor szó.

A beázás mindig komplex probléma, ami valamennyi készülékre, így a Xiaomi telefonjaira is igaz. Bár egyre több eszköz kap speciális bevonatot és kialakítást, ami már nemcsak a fröccsenő víztől, hanem egy rövid ideig tartó merüléstől is megóvja a készüléket, a piacra nagy általánosságban azonban még nem ez a jellemző.

Emiatt a telefonok beázása komoly gondot okozhat különösen akkor, ha elmerült a vízben, a nedvesség pedig eljutott az alkatrészekig. Bár a világháló tele van házi praktikákkal, amelyek segíthetnek ilyenkor, valójában azonban többségük vagy haszontalan vagy csak még tovább ront a helyzeten.

Mivel szervizünk is nap mint nap találkozik beázott Xiaomi okostelefonokkal, és gyakran tapasztaljuk, hogy a tulajdonosok rengeteg téves információval rendelkeznek a téma kapcsán, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, így a beázás utáni teendőktől kezdve, egészen addig a pontig bezárólag, hogy milyen esetekben egyáltalán nem javítható egy készülék, ha nedvesség érte.

Mit nevezünk beázásnak?

Egy okostelefon beázásának több fokozata létezik. A legenyhébb, amikor a készülékre csak víz fröccsent, például ráborult egy kis üdítő vagy egy nagy esőben a zsebünkben maradt, és némi nedvesség beszivárgott a kijelző alá vagy éppen a hangszóróba.

Azon túl, hogy ez a beázás enyhébb fokozata, érdemes odafigyelni rá – ehhez hamarosan adunk néhány hasznos tanácsot –, ellenkező esetben a kis problémából nagyon hamar óriási, javíthatatlan kellemetlenség lesz.

Az okostelefonok beázásának következő szintje, amikor a készülék beleesik a medencébe, a fürdőkádba vagy a WC-be, azaz elmerül valamilyen folyadékban. Ez több okból kifolyólag is jelentős probléma!

Egyrészt ilyen esetekben lehetetlen felmérni, hogy a nedvesség pontosan milyen mértékben érintette az okostelefont, mely alkatrészek sérültek, tehát előfordulhat, hogy egy javítás után újabb komoly hibák jelentkeznek majd a korábbi beázás miatt.

A másik probléma pedig a higiénia kérdése, ami különösen egy toalettbe esett készüléknél óriási gondokat vethet fel.

Részben ezért a Xiaomi Szerviz nem fogad vízben elmerült vagy WC-be ejtett telefonokat, kizárólag a kisebb beázások javítását vállaljuk!

Mit csináljunk, ha beázott a telefonunk?

Beszéljünk akár kisebb-, akár nagyobb volumenű beázásról, rendkívül fontos, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk a készülék túlélésének érdekében. 

Nyilvánvalóan a vízben már elmerült telefonok – különösen abban az esetben, ha maguktól kikapcsoltak – többnyire olyan súlyos károsodást szenvedtek, hogy nehezen lehet megmenteni őket, ezért az alábbi hasznos tanácsok inkább abban az esetben ideálisak, ha kisebb mértékű beázásról van szó.

Az ilyen okostelefonok ugyanis még nagyon jó eséllyel megmenthetők, ennek az előfeltétele azonban nem más, minthogy betartsunk néhány szabályt, és az alábbiakban leírt módon járjunk el miután észrevettük a problémát.

A legfontosabb a telefon mielőbbi kikapcsolása

Még egy kisebb beázás során is nedvesség kerül a telefonunkba. Lehet az egy esőcsepp töredéke is, ha olyan helyre jut, akkor óriási gondot okozhat, ezáltal akár elektromos zárlat keletkezhet tőle, ami nemcsak hardveresen teheti tönkre az eszközt, hanem a rajta tárolt adatok egyaránt elveszhetnek emiatt.

Amennyiben a beázástól még nem kapcsolt ki a telefon, akkor mindig a legelső lépés legyen az úgynevezett áramtalanítás. Miután a mai készülékekből nem lehet kivenni az akkumulátort, az egyetlen, amit tehetünk, hogy kikapcsoljuk, hiszen ilyenkor az elektromos jeláramlást azonnal leállítjuk, így nem tud nagyobb kár keletkezni a készülékben.

Mielőtt vegyük ki a tokjából

Ha beázást tapasztaltunk, és kikapcsoltuk a telefonunkat, a következő fontos teendőnk, hogy kivesszük a tokjából – már amennyiben használunk védőtokot a készülékhez. Hogy miért fontos ez?

Leginkább azért, mert a legtöbb tok közrefogja a készüléket, de mindezt úgy, hogy felfogja a vizet, sőt eljuttatja a készülékházon megtalálható olyan bemeneti elemekig, melyek utána fokozhatják a problémát. A tokból eltávolított telefont pedig így könnyebb lesz kiszárítani és szárazra törölni.

Vegyük ki belőle a kártyákat

Mielőtt azonban még törölgetni kezdenénk, a telefonból mielőbb ki kell venni a kártyákat. Lényeges, mert a SIM tálca a legtöbb modellnél nem vízálló, és ha a beázáskor oda is került nedvesség, esetleg a tok elvezetett oda egy kevés vizet, akkor az könnyedén eljuthat a kártyákhoz.

Egy kevés nedvesség alapvetően nem tesz még kárt sem a SIM kártyában, sem a memóriakártyában, azonban így sem szabad kitenni ezeket ilyen hatásnak, ha tehát úgy látjuk, hogy nedvesek, akkor mielőbb töröljük le, szárítsuk ki mindegyiket, így az adatvesztés elkerülhető.

A készüléket se hagyjuk vizesen

Természetesen magát a készüléket sem szabad sokáig vizesen hagyni, így amint kivettük a tokjából és eltávolítottuk belőle a kártyákat, próbáljuk meg szárazra törölni. Itt azonban nagyon fontos odafigyelni arra, hogy mit és hogyan csinálunk!

Érdemes ugyanis valamilyen jó nedvszívó hatású ruhát, rongyot vagy papírtörlőt alkalmazni hozzá, hogy a nedvességet inkább felitassuk róla, és ne sodorjuk. Utóbbi esetben ugyanis a víz olyan helyekre is eljuthat, ahonnan könnyedén behatol a belső hardverekig, és ezzel még nehezebb lesz kiszárítani.

Vigyük mielőbb szervizbe a beázott telefont

Amint túljutottunk a fenti lépéseken, fontos mielőbb felkeresni beázott telefonunkkal egy megfelelő szervizt, ahol majd gondoskodnak a megfelelő teendőkről. Mindig bízzuk szakértő kezekre a beázást, hiszen előfordulhat, hogy kívülről kicsinek tűnik a baj, de ha nem szakszerűen történik a szétszerelés, akkor könnyedén nagyobb gond is lehet belőle.

Itt fontos kiemelni, hogy a vízben elmerült okostelefonok javítása rendkívül nehéz, az esetek döntő többségében lehetetlen, vagy olyan költségeket emészt fel, ami majdnem egy új készülék megvásárlását is fedezné, és akkor a higiéniai tényezőket még szóba sem hoztuk, ha esetlegesen toalettbe ejtett eszközről lenne szó.

A Xiaomi Szerviz ezért sem vízben elmerült, sem WC-be esett okostelefonok javítását nem vállalja!

Mit ne csináljunk, ha beázott a telefonunk?

A fentiekben adtunk néhány hasznos tanácsot arra az esetre, ha szeretnénk megmenteni beázott okostelefonunkat a nagyobb hibától, azonban az emberek többsége ilyenkor hajlamos türelmetlenné válni, ami minden esetben végzetes döntésekhez vezethet.

Emiatt összegyűjtöttük azokat a dolgokat is, melyeket semmiképpen se próbáljunk ki a gyakorlatban, ellenkező esetben komoly kárt idézhetünk elő a telefonban.

A legfontosabb, hogy hagyjuk az internetes fórumokat

Ha valakinek vízbe esett az okostelefonja, az gyakran köt ki néhány percen belül internetes fórumokon, hogy hasznos tanácsokat olvasson a teendőkről. Sajnos azonban az a tapasztalatunk, hogy a legtöbb ilyen fórumon használhatatlan és a készülékre ártalmas tanácsokat adnak az emberek.

Még a hatékonynak tűnő teendők is gyakran rendkívül kockázatosak, ezért inkább a fenti teendők után forduljunk mielőbb szervizhez, ahol majd gondoskodnak a megfelelő javításról és tennivalók elvégzéséről.

Ne próbálkozzunk a bekapcsolással

Amennyiben telefonunk még működőképes volt a beázáskor, rendkívül lényeges alapszabály, hogy ne próbálkozzunk a bekapcsolással még akkor sem, ha ránézésre nincs semmi probléma, csak a kijelző alatt látunk néhány vízcseppet. 

Ennek az oka nem más, minthogy a nedvesség a készülékbe könnyebben bekerül, mint ahogyan ki tud jutni onnan. Ezért előfordulhat, hogy a beázás óta olyan helyre is eljutott a nedvesség, ahol zárlatot tud okozni, így nem kizárt, hogy éppen a bekapcsolással lehetetlenítjük el végérvényesen a javítást.

Soha ne próbáljuk meg kirázni belőle a vizet

Egyfajta természetes reakciónak tekinthető a beázott okostelefon kapcsán, hogy megpróbáljuk lerázni róla vagy kirázni belőle a vizet. Ez jó döntés olyan esetben, ha nem telefonról van szó, de a legtöbb elektromos készülék esetén rossz alternatíva.

Amennyiben ugyanis egy beázott telefont elkezdünk rázni, akkor azzal azt kockáztatjuk, hogy a nedvesség olyan helyekre is eljut, ahová normál esetben nem, és ezáltal nagyobb valószínűséggel idézhetünk elő zárlatot.

Ne nyomkodjuk feleslegesen a gombokat sem

Noha a mai okostelefonokon nincs sok gomb, csak egy hangerőszabályozó és egy bekapcsoló, azonban ezeknek a nyomkodása is komoly problémát okozhat abban az esetben, ha a készüléket nedvesség érte, illetve jobban beázott. 

A gombok alá szorult nedvességet ugyanis ezzel könnyedén bepréselhetjük a belső hardverek irányába. Nyilván a kikapcsoláskor kénytelenek leszünk használni a bekapcsológombot, azonban ezt követően ne nyúljunk egyikhez se – különösen akkor ne, ha a készüléknek ez a része nagyobb mennyiségű vizet kapott.

 

Ne fújjunk bele a nyílásokba

Szintén egyfajta ösztönszerű cselekedet egy beázott okostelefonnál a nyílásokba való belefújás. Ezzel ugyanis sokan azt hiszik, hogy ki tudják onnan szorítani a bekerülő nedvességet, de valójában inkább sokkal többet préselnek mélyebbre, mint amennyi kicsapódik.

Ha pedig valamilyen nagy nyomáson működő eszközzel próbálkoznánk (például sűrített levegős spray vagy kompresszor), akkor még nagyobb kárt tehetünk a készülékünkben, különösen olyan alkatrészek esetén, mint például a mikrofon vagy a hangszóró.

Sem melegíteni, sem hűteni nem szabad a beázott készüléket

Mivel a hűtésnek és a fűtésnek bizonyos esetekben szárító hatása van, azért sokan gondolják úgy, hogy egy beázott okostelefon kiszárításához mindkét megoldás jó lehet, valójában azonban egyik sem megfelelő alternatíva.

Mindkét eset ugyanis párakicsapódást idézhet elő a telefon belsejében, amivel a nedvesség olyan helyekre is eljuthat, ami kellemetlen reakciókat, rövidzárlatot eredményezhet, ezáltal pedig nagyobb kár keletkezhet az eszközben, mint eredetileg.

Nem szabad tehát hajszárítóval próbálkozni, napsugárzásnak kitenni vagy a radiátorra helyezni a készüléket, de a klíma vagy a hűtőszekrény és a fagyasztó is inkább nagyobb kárt tesz benne. 

Rengeteg fórumon találkozni ilyen tippekkel, holott aki ismeri a fagy hatásait, az biztosan tudja, hogy a hűtés ilyen tekintetben teljes egészében tönkreteheti a készüléket, sőt más hibákat is előidézhet, akárcsak a túlzottan magas hőmérséklet.

Ne próbáljuk meg szétszerelni a telefont

A mai okostelefonok már nem szerelhetők szét olyan könnyen, mint korabeli elődeik, hiszen szinte minden elemük préselve vagy ragasztva van. Emiatt szakszerű eszközök és kiegészítők híján károkozás nélkül nem tudjuk szétszerelni, ebből kifolyólag pedig összerakni sem az eszközt.

Emiatt a szétszerelés során gyakorlatilag sokkal nagyobb kárt teszünk a telefonban, mint amit a beázás okozott, így könnyen lehet, hogy még egy javítható készüléket is teljesen tönkreteszünk.

Hogyan tud kárt okozni a víz a telefonunkban?

Most, hogy már tudjuk, mit tegyünk és mit ne tegyünk telefonunkkal, ha beázott, itt az ideje egy kicsit a probléma hátterébe nézni, amivel rögtön értelmet nyernek a fenti tanácsok. Sokan ugyanis nem tudják, hogy miként is tud kárt tenni a víz vagy más egyéb nedvesség egy okostelefonban.

Az nyilvánvalóan senkinek sem jelent újdonságot, hogy a legtöbb akkumulátorral működő elektronikai eszköz rosszul viseli a nedvességet, és ez különösen egy okostelefonnál azért jelentős probléma, mert több olyan nyílás is található rajta, melyen keresztül nedvesség kerülhet a belső áramkörökhöz.

Márpedig amennyiben az elektromosság és a feszültség találkozik, abból minden esetben kisebb-nagyobb rövidzárlat lesz. A telefon áramkörein ugyanis elektromos töltések haladnak, amelyek úgy kerültek kialakításra, hogy mindig a kisebb ellenállás irányába haladjanak.

A víznek márpedig kisebb az ellenállása, mint a fémnek, így ha egy áramkörbe nedvesség kerül, akkor az elektromos töltés letér a kijelölt útjáról, olyan alkatrészek és elemek kerülnek feszültség alá, melyeknek nem szabadna, és így elektromos zárlat keletkezik, amitől nemcsak az áramkörök hibásodnak meg, hanem az alaplapi biztosítékok is.

Ez az oka annak, hogy beázást követően egy okostelefon kikapcsol vagy működésképtelenné válik. Illetve ez az oka annak, hogy mielőbb ki kell kapcsolni, ha ugyanis a nedvesség úgy jut el az áramkörökhöz, hogy az nincs áram alatt, akkor nem tud kárt tenni a rendszerben, azaz van esély arra, hogy a víz megfelelően kiszáradjon.

Előfordulhat ugyanis, hogy csak kisebb beázás történt, hogy csak vízpára került a belső alkatrészekhez, ami szabad szemmel nem is lenne látható, azonban elegendő csak egy kevés pára ahhoz, hogy két alkatrész között túlfeszültség keletkezzen és elektromos zárlat jöjjön létre.

Itt érdemes kiemelni, hogy a probléma sokkal nagyobb, ha a telefont sós víz éri. A sós víz ugyanis maró hatású, mi több, száradáskor kicsapódik a kristályos sószerkezet és korróziós folyamatok indulnak el a készüléken belül.

Ez azt eredményezi, hogy akár hetekkel a beázást követően is okozhat hibajelenségeket a sós víz közvetett hatása, így ha rögtön nem is tapasztalunk problémát, nem lehetünk biztosak abban, hogy néhány napon belül nem jelentkezik valami gond. Ez nagy általánosságban édesvízi beázáskor is érvényes állítás!

Milyen alkatrészek érintettek a leginkább Xiaomi telefonunk beázásakor?

A beázás minden esetben komplikált folyamat, ezért minden eset más és más. Ha egy telefon elmerül a vízben, akkor bizonyára alig lesz benne olyan alkatrész, amit nem érintett a nedvesség, hiszen a réseken keresztül a legmélyebben fekvő elemekig is beszivárog a nedvesség.

Különösen érintett pontok ezen a téren a jack-aljzat, a töltőcsatlakozó, a SIM-tálca környéke és a gombok. Idősebb okostelefonoknál már előfordulhat, hogy a kijelző ragasztása helyenként elengedett, esetleg megrepedt a védőüveg vagy a hátlapon keletkezett sérülés. Ezeken keresztül szintén sok víz juthat a készülékbe még kisebb fröccsenés vagy beázás esetén is.

Ezen felül a mikrofon és a hangszóró jelenthet még gondot, így ezek az alkatrészek sérülhetnek elsődlegesen, azonban a kisebb beázások során – ha a telefon gyorsan hozzáértő kezek közé kerül –, a nedvesség ezeken a pontokon megáll, így gyakran megúszhatjuk a javítást egy kijelző-, egy mikrofon- vagy egy hangszóró cserével.

Sajnos azonban ezeken a pontokon könnyedén mélyebbre hatolhat a beázás, és érintheti az alaplapot, az akkumulátort, a kamerákat és a többi érzékeny rendszert. Az ilyen jelentős beázások vagy egyáltalán nem vagy csak nagyon költséges módon javíthatók, ezért régebbi okostelefonoknál érdemes inkább készülékcserén gondolkodni, mert olcsóbb lehet a végösszeg, mint a szervizköltség. 

A megelőzés nagyon fontos

Minden elektronikai eszköznél nagyon fontos, hogy megpróbáljuk megelőzni a bajt, esetünkben a beázást. Egy okostelefonnál ez gyakran azért nehéz, mert ma már mindenki magánál tartja készülékét még olyan esetekben is, amikor egyáltalán nem számol esetleges kockázattal.

Példának okáért fürdőszobába soha ne vigyünk magunkkal telefont, egy baráti összejövetelen vagy kerti partin ne tároljuk az asztalon, ha több nyitott palack vagy pohár is van ott, de egy medencés partin vagy tóparton szintén ügyeljünk arra, hogy telefonunk soha ne kerüljön víz közelébe. 

Utóbbi esetekben egy vízálló tok nyilván jó alternatívát képviselhet, de mivel a jobb típusok nem olcsók, ezért bizonyára sokan sajnálják rá a pénzt, mert: „mi baj történhetne”? Ha készülékünk minden igyekezetünk ellenére mégis beázott vagy vízbe esett, akkor kövessük a fenti utasításokat és bízzuk mielőbb szakértőkre a javítás.

A Xiaomi Szerviznél például valamennyi kisebb beázást képesek vagyunk könnyedén, gyorsan és piacvezető árakon javítani, azonban vízben elmerült vagy WC-be esett telefonok szervizelését nem vállaljuk!