Az éjszakai videózás többé nem akadály: íme az új Xiaomi csúcsmobilban is megtalálható Blink AI

Egy egészen előremutató, a videózás minőségét új szintre emelő mesterséges intelligencia mutatkozott be a világ előtt a napokban közvetlenül azután, hogy a Xiaomi lerántotta a leplet legújabb csúcsmobiljáról, lévén a Mi 11 lehet majd az egyik első olyan okostelefon, mely a Blink AI-t használhatja fel a videók minőségének növeléséhez.

Blink AI Xiaomi

A gyári kamerák önmagukban is kimagasló tudással rendelkeznek

Mint az alábbiakból kiderül, a Blink AI ugyan elképesztő tudással rendelkezik, ugyanakkor a Xiaomi Mi 11 okostelefon kamerarendszere önmagában sem vall kudarcot, ha magas minőségű fényképek és videók készítéséről van szó, ennek az oka pedig közel sem csak a rendkívül gyors számításokra alkalmas Snapdragon 888 lapkakészlet teljesítményében keresendő.

Éppen ellenkezőleg, sokkal inkább a kamerarendszer megoldásaiban! Bár egyelőre még csak az alapmodell felállását ismerjük, amiben egy 20 megapixeles előlapi fényképezőgép mellett egy tripla szisztéma teljesít szolgálatot a hátlapon, a főszerepben a Samsung 108 megapixeles kamerájával és két társszenzorral, de elég nagy a valószínűsége annak, hogy a Mi 11 Pro ennél is magasabb szintet képvisel majd.

Mesterséges intelligencia egészíti ki a gyengén megvilágított helyszíneket

Utóbbi állítás pedig még akkor is érvényes lesz, ha a Pro változat nem kap extra-, vagy erősebb szenzorokat, hiszen már a triplakamerás megoldás is képes 8K minőségű felvételeket készíteni, azonban a Blink AI segítségével a felbontáson túl a tényleges kvalitás egyaránt szintet léphet – különösen az éjszakai felvételek tekintetében.

Blink AI Xiaomi
Kattints a képre a teljes videó megtekintéséhez!

Az okostelefonok éjszakai módja ugyanis sem a fotózás, sem a videózás tekintetében nem a legelőnyösebb. Ha kevés a fény, akkor az esetek többségében elmosott, gyenge minőségű mozgóképek születnek, azonban a Blink AI a gépi tanulás segítségével képes lesz áthidalni ezt a problémát, hiszen saját algoritmusának hála gyakorlatilag kiegészíti a gyengén megvilágított helyszíneket, ezáltal az emberi szem számára természetesnek ható fényt tud teremteni a sötét körülmények ellenére.

A mesterséges intelligenciát bár korábban is alkalmazták már fényképek szépítésére – különösen rossz megvilágítás esetén –, azonban ilyen hatásosan, pláne mozgóképek esetén még nem volt példa rá, a Xiaomi Mi 11 pedig az első lehet a sorban, ahol ez az MI ténylegesen megmutathatja tudását.

A Snapdragon 888 lapkakészlet is segíti a Blink AI munkáját

Az új mesterséges intelligencia önmagában természetesen mit sem érne, ha nem lenne mögötte megfelelő hardver. A technológiának ugyanis meg kellett érnie arra, hogy a Blink AI megvalósulhasson, a Snapdragon 888 lapkakészlet pedig ezen a téren fontos mérföldkő, hiszen a benne megtalálható dedikált NPU chip elősegíti a szoftver munkáját.

A Xiaomi Mi 11 esetében ráadásul mindezt a főkamera szokatlanul nagy 1/1,33 hüvelykes szenzormérete is megtámogatja, ami sokkal több fényt tud befogni, mint a normál méretű lencsék, ez pedig az MI megfelelő és hatékony működése kapcsán szintén nagyon fontos kritérium.

Nyilván a Blink AI-tól egyelőre még közel sem várhatunk olyan minőséget az éjszakai videók terén, mint egy kifejezetten erre a célra megalkotott kamerarendszertől, azonban a fejlődés elindult, a mesterséges intelligencia pedig generációról-generációra egyre jobb lehet majd.

Legújabb blogcikkek