A Xiaomi hozhatja el a 200W-os gyorstöltés korszakát

Miután az akkumulátorok teljesítménye a jelenleg alkalmazott technológiai háttér mellett nem tűnik fejlődőképesnek, az utóbbi néhány évben a gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a gyorstöltésre, mely a jelek szerint egyre magasabb szinteket érhet el annak érdekében, hogy a töltés a jövőben ne valamiféle hosszadalmas és kellemetlen teendő legyen a telefontulajdonosok számára.

A Xiaomi hozhatja el a 200W-os gyorstöltés korszakát

Mi sem bizonyítja ezt jobban más, minthogy a Xiaomi a legfrissebb belsős értesülések szerint még az idei évben, egészen pontosan valamikor az esztendő második felében előállhat a világ talán első olyan okostelefonjával, ami támogatja majd a 200W-os gyorstöltést, mely korábban soha nem látott módon gyorsíthatná fel az energiafelvételi folyamatokat.

Óriási a verseny a gyorstöltők piacán

A bevezetőben már említett módon az utóbbi években óriási verseny alakult ki a gyártók között azért, hogy a kamerák, a kijelzők és az erősebb hardverek mellett egyre gyorsabban tölthető akkumulátorokat alkalmazzanak készülékeikben, hiszen a kapacitással a jelenlegi méretek kapcsán elérték a határaikat.

A tavalyi évben a csúcskategóriás okostelefonok között ennek megfelelően találhattunk már 100W feletti teljesítménnyel megáldott gyorstöltőket – érdekesség, hogy kivétel nélkül kínai gyártóktól –, de a Xiaomi eddig úgy tűnt, hogy nem akarja kivenni a részét a versenyből, inkább csak kivárja a sorát a háttérben.

Hangsúlyozandó azonban, hogy csak mostanáig, hiszen a gyártó várhatóan minden riválisa fölé szeretne magasodni a gyorstöltés tekintetében, lévén a 200W-os technológiai háttér, illetve tudás messze túlmutat a jelenlegi 125W-os legfelső határon, de még a Huawei kapcsán pletykált 135W-os, szintén az idei évre ígért technológián is.

Természetesen azért a Xiaomi sem maradt le a tavalyi év legjobbjaitól, de megmaradtak egy biztonságos határon, ezáltal a Xiaomi Mi 10 Ultra esetében például 120W-os gyorstöltési technikát építettek bele, amit 2020-ban egyáltalán nem tekinthettünk rossznak.

Az akkumulátorok kapacitása nem változik

Noha a gyorstöltési technológia teljesen felgyorsul, az akkumulátorok kapacitását tekintve sok újdonság vagy nagy előrelépés nem várható, így a kínai források szerint a Xiaomi a 200W-os gyorstöltés mellett is megmaradna a csúcskategóriában manapság szabványnak tekinthető 5000 mAh-s akkumulátornál.

Az üzemidő terén tehát orbitális javulásra nem számíthatunk az év második felében érkező készüléktől – illetve készülékektől –, azonban a 200W-os gyorstöltési technológiának köszönhetően az energiafelvételi ciklus alighanem annyira felgyorsul, hogy a manapság még a napi rutin részét képező, gyakran másfél-kétórás töltés jelentős mértékben csökken.

Egyelőre természetesen találgatni sem mernek a szakmabeliek arról, hogy ez a töltéstempó milyen elméleti és gyakorlati sebességeket tud majd biztosítani a felhasználóknak, de abban biztosak lehetünk, hogy a teljes töltési folyamatokat néhány percben számolhatjuk majd, amit ráadásul nemcsak vezetékes, hanem vezeték nélküli formában is biztosítana a Xiaomi újdonsága.

Legújabb blogcikkek