MIUI 10 hasznos szervizes rejtelmek: diagnosztikai és kalibrációs beállítások

Az alábbiakban nem veszünk sorra minden egyes rejtett beállítást és opciót, ami égen-földön felelhető Xiaomi készülékekben, mivel szó szerint több tucatnyi elérhető belőlük a diagnosztikai menüből. Viszont általánosságban végigvesszük, mire jó mindez, és hol találhatjuk MIUI 10 alatt.

Mielőtt belekezdenénk, néhány szót arról, hogy egyáltalán mi célból érdemes belenézni a rejtett lehetőségek eme tárházába. Először is, kézenfekvő lehetőségként adódik annak, aki Xiaomi készüléket szeretne vásárolni. Használt készülék esetében szinte kötelező, de legalábbis nagyon ajánlott még vásárlás előtt a legfontosabb teszteken végigszaladni, a leendő tulajdonos sok bosszúságtól kímélheti meg magát, ha kisebb-nagyobb problémák (pl. érintőkijelző, beszédhangszóró) már idejekorán kiderülnek.

Ugyanakkor figyelmeztetjük a T. Olvasót arra, hogy a rejtett menüben bizonyos beállításokkal való játszadozás -amennyiben nem tudjuk pontosan, mit csinálunk- maga is problémákat okozhat telefonunk zavartalan működésében!

Ha készülékünkön gondok vannak a közelségérzékelővel, a hangszórókkal, az érintővel vagy egyéb komponens a problémás, az alábbiak segíthetnek a hiba kiküszöbölésében, de legalábbis az esetleges hardveres gond körülhatárolásában, beazonosításában.

Kezdéshez nyissuk meg a tárcsázó menüt, és írjuk be a következő kódot: *#*#6484#*#*

 

Amint a kódsort beírtuk, nyomjunk a zöld tárcsázógombra.
Ekkor megjelenik számunkra a diagnosztikai menü, avagy hardverteszt, az alább láthatóak szerint.

Innét végrehajthatunk egyéni teszteket (a menüpontok szerint), vagy csoportosan is a készüléken. Amint egy teszt végrehajtódik, a következőre fog lépni, és jelzi, hogy az elvégzett teszt sikeres volt, vagy netán hiba lépett fel. A beállítások menüjébe a jobb felső sarokban levő három pöttyel jelzett menügombra nyomva tudunk belépni.

Választhatunk naplózást (lényegében elmentve a teszteredményeket), és további komponensek, úgymint az összes rádió, antenna stb. tesztelését, szenzorok kalibrálását:
Amennyiben pl. a közelségérzékelővel van gondunk, annak tesztjét választva a szenzor által olvasott élőadatokat fogja megjeleníteni számunkra. Ha a kezünket próbaképpen a képernyő tetejéhez közelítjük, egyre csökkenő nagyságú számok kell, hogy megjelenjenek, míg a 0 a legközelebbi távolságértéket jelenti.

A tesztelésen kívül kalibrációs eszközöket is kapunk, vagyis bizonyos dolgokat beállíthatunk és finomhangolhatunk. Ebben a menüben pl. a hangszóró előerősítését kalibrálhatjuk be, ha nem szól megfelelően:

A kalibrációt csendes helyen, beltéren végezzük! Körültekintő kísérletezést, tesztelést kívánunk!

Amennyiben valami félresiklott, vagy házilag nem tudod rendbehozni a szerviz menü segítségével, fordulj bizalommal a Xiaomi szervizhez, ahol hozzáértő technikusaink ingyenes állapotfelmérést és ajánlatot követően gyorsan és szakszerűen megoldják felmerült hardveres és szoftveres gondjaidat!