Mit tegyek, ha Xiaomi telefonommal nem tudok hívást indítani és fogadni sem?

Bár okostelefonjainkat ma már sokkal többet használjuk internetezésre, illetve a közösségi oldalak böngészésére, mint telefonálásra, azonban így is hatalmas kellemetlenséget tud okozni, ha nem tudunk velük hívásokat kezdeményezni, illetve fogadni sem.

Volte

Ennek a hátterében számtalan probléma meghúzódhat, a legtöbbször azonban egy egyszerű beállítással orvosolható, és csak nagyon ritkán van szükség komolyabb szoftveres beavatkozásra. A Xiaomi telefonoknál ugyanis a hívás indításának és fogadásának problémája nem lehet hardveres eredetű hiányosság. Lássuk, hogy mit tehetünk ilyen esetekben!

Kapcsoljuk be a VoLTE funkciót

Ha még nem tettük volna meg, illetve okostelefonunkon nem lenne alapból engedélyezve, akkor érdemes lehet megnézni, hogy a VoLTE funkció be van-e kapcsolva vagy sincs, hiszen ez alapvető fontosságú ma már a jó minőségű hívásokhoz.

Ha a készülék kijelzőjének felső részén, a 4G ikon mellett nem látjuk a HD jelzést, akkor a készüléken a funkció ki van kapcsolva, így lényeges bekapcsolni ahhoz, hogy hívást tudjunk kezdeményezni, illetve fogadni.

Előfordulhat, hogy olyan környezetben vagyunk, ahol nagyon gyenge a szolgáltatás, és a telefon magától átvált gyengébb hálózatra – ha engedélyezve van, ellenkező esetben egyszerűen lecsatlakozik róla –, ilyenkor pedig éppen a kikapcsolás oldhatja meg a problémát.

Állítsuk vissza a hálózati beállításokat

Gyakori eset ilyen probléma mellett, hogy telefonunk problémáját valamilyen rossz hálózati beállítás okozza, amit elállíthattunk manuálisan, de előfordulhat az is, hogy valamilyen applikáció nyúlt bele engedély nélkül.

Ebben az esetben érdemes megkeresni a Beállítások menüponton belül a Hálózati beállítások visszaállításának lehetőségét, amivel töröljük a SIM-kártyához kapcsolódó összes olyan adatot, ami ilyen vagy olyan formában, de befolyásolhatja a hívásindítás és a hívásfogadás lehetőségét.

Nincs 2G és 3G lefedettség

Feltétlenül számolnunk kell a fenti probléma esetén azzal is, hogy nem feltétlenül a telefonunkkal, hanem, a szolgáltatással lehet probléma. Előfordulhat ugyanis, hogy a készülékünk egyszerűen nem támogatja 2G/3G jel esetén a VoLTE szolgáltatást.

Amennyiben a hálózati jel megjelenik az állapotsávon, ellenben a telefon mégsem vált át, akkor az alighanem azt jelenti, hogy az aktuális tartózkodási helyünkön nem kielégítő a hálózati lefedettség.

Mikor forduljunk szervizhez?

Természetesen könnyedén előfordulhat, hogy a hívásprobléma hátterében valami sokkal nagyobb hiba van, amit nem lehet orvosolni néhány beállítással. Mielőtt szervizhez fordulnánk, érdemes lehet kipróbálni egy újraindítást, illetve egy teljes leállítást is.

Mivel a szervizben eleve törlik majd az összes személyes adatot a telefonról, ezért adatmentés után mindig próbálkozzunk a készülék teljes gyári beállításainak visszaállításával, de még előbb az utoljára telepített applikációk törlésével, hiszen könnyedén előfordulhat, hogy egy ilyen szoftver okozhatja a problémát.

Amennyiben a probléma valamiért továbbra sem oldódik meg, érdemes lehet szervizhez fordulni, hiszen egy nagyobb szoftveres frissítésre lehet szükség, aminek az esetek többségében mindig meg kell oldania a kapcsolódó hibát.

Legújabb blogcikkek